Субота, 20.04.2024, 12:04




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2014 » Листопад » 8 » Борцям за волю України встановили пам’ятний хрест
20:11
Борцям за волю України встановили пам’ятний хрест

В роки Другої світової війни в селі Цуцилів почалася організація перших загонів Української народної самооборони, які пізніше влилися у УПА.

В боротьбі за свободу України загинуло чимало жителів Цуцилова. В їхню пам’ять в селі відкрито і освячено Меморіальний комплекс. Тут знаходиться 46 могил членів ОУН та вояків УПА.

На шляху між Цуциловом та Перерослем є пам’ятне для наших краян місце, де в 1947 році загинули двоє повстанців. Цими борцями Правди та Справедливості, які склали свої голови за Україну, були Бойчук Михайло та Савчук Дмитро.  На місці їхнього останнього бою вдячна громада Цуцилова встановила пам’ятний хрест. Та з роками від потребував поновлення.

     

До надвірнянських свободівці звернувся вояк районної станиці братства ОУН-УПА Дмитро Мельник, який просив відновити хрест та облагородити місце загибелі вояків армії нескорених.

Розповідає вояк братства УПА: «У 1947 році через зраду НКВДисти дізналися про те, що в хатині, яка знаходилася на краю села, переховуються двоє повстанців. Карателі оточити оселю та пропонували нашим воякам здатися, але вони обрали смерть від кулі. Їхню криївку було знищено того ж дня, а тіла залишили у центрі села. Тільки на третю ніч сміливці, незважаючи на страх смертельної розправи, таємно поховали по-християнськи українських патріотів на кладовищі» - переповідає спогади очевидців Дмитро Мельник.

     

Свободівці встановили новий хрест в пам'ять про двох упівців, які загинули від рук московських кагебістів, підсипали площадку, огородили парканом. На хресті розмістили пам’ятну табличку, щоб кожен подорожній міг знати, що на цьому місці, в час російсько-большевицької окупації московські карателі вбили двох молодих вояків, які зі зброєю в руках боронили від кривавих окупантів нашу рідну землю.

     

Спершу націоналісти упорядкували територію, хрест виготовили з дуба, навколо зробили огороду та встановили дерев’яний місток через рівчак. До відновлення долучилися сільські голови Переросля Василь Непеляк та Цуцилова Микола Дутчак,  депутат районної ради Іван Микитюк. Великий вклад до відновлення пам’ятного місця внесли лісники спецагролісгоспу на чолі з директором Миколою Іванюком, підприємець Петро Лайщук. Висловлюємо щиру подяку всім, хто долучився до відновлення та увічнення пам’яті ще однієї героїчної сторінки нашої історії.

     

 

Це вже не перший відновлений та встановлений у нашому бандерівському краї пам’ятний знак на честь учасників національно-визвольної боротьби.

«Прикарпатська земля всіяна могилами невідомих героїв, які полягли в боротьбі за вільну незалежну Україну. А наше завдання сьогодні донести наступним поколінням правду про ці сторінки національно визвольної боротьби українського народу проти московських окупантів та увічнити пам’ять про наших Героїв», - переконаний голова районної організації Михайло Іваночко.

Урочисте відкриття та освячення відбудеться 23 листопада.

 

Прес-служба Надвірнянської районної організації ВО «Свобода»

Категорія: Новини | Переглядів: 772 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
12:04
 
Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0