Середа, 24.04.2024, 11:33




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2015 » Березень » 12 » Михайло Іваночко: У нас підхід простий: Не віриш - поїхали з нами
21:05
Михайло Іваночко: У нас підхід простий: Не віриш - поїхали з нами

Михайло ІВАНОЧКО уже рік організовує волонтерські екіпажі на фронт

Від самого початку військових дій на Донбасі активісти ВО "Свобода" по всій Україні допомагають нашим воїнам - закупляють необхідне спорядження, автомобілі, техніку, одяг, продукти та відвозять вантажі в зону війни. Про особливості волонтерської діяльності, про те чи спроможні прості українці забезпечувати необхідним солдатів у час економічної кризи, про настрої воїнів на передовій та багато іншого спілкуємося з головою Надвірнянської районної організації ВО "Свобода" Михайлом Іваночком, який у маленькому містечку Івано-Франківщини зумів організувати великий волонтерський рух.

"Торік у квітні очолив Надвірнянську РДА, - розповідає пан Михайло. - Тоді мав багато обов'язків, а тому не їздив особисто на схід України, натомість працював на місці - допомагав організовувати людей, збирати кошти, шукати транспорт, заправляти автомобілі… Побратими-свободівці з Надвірної ще з березня регулярно возять всіляку необхідність нашим бійцям. Ми заснували благодійну організацію, яка працює до сьогодні. Коли пішов у відставку з посади голови РДА, то вже особисто їздив на схід з допомогою".

- Які настрої і побажання сьогодні в наших вояків?

- Перемогти москаля, повернутися і поставити в Києві українську владу. Спілкуюся з багатьма військовими - ЗСУ, Національна гвардія, численні добровольчі батальйони. 90 відсотків бійців готові змінити владу в державі. Але їх, звісно ж, стримує те, що москаль на кордоні. Цим і користається нинішня влада.

- Чим сьогодні держава забезпечує вояків, а що доводиться привозити волонтерам?

- Окрім такої-сякої зброї, яка була на складах, патронів, поодиноких танків, артилерії і техніки, держава фактично більше нічого путнього не дає. Розмови про якісний одяг і харчування - мильна бульбашка. Як це не сумно визнати, але добротним одягом і свіжими продуктами військових забезпечують лише волонтери. Прикладів про "державну" гнилу картоплю-моркву маю вдосталь. Одяг, який дали нашим гвардійцям, оцінили у 3,800 гривень, які потім відрахували з їхніх же заробітних плат. На той час якісніший військовий одяг можна було купити за дві тисячі гривень. Тобто відбувається банальне відмивання коштів.

- Які найбільш нагальні потреби наших вояків?

- Потребують сучасної зброї. Якби забезпечили зброєю, то не було б пекельних "котлів". Воювати хлопці вміють, хочуть, але реально часто не мають чим. Спілкувався з бійцями, які пережили Дебальцеве. Кажуть, що якби тоді дали важку артилерію, то відігнали б окупантів. Але це все - якби… Якби держава працювала так віддано, як воюють українці на передовій, то територія Донбасу вже була би вільною від загарбників. Найбільше бракує доброго командування у війську і чесного керівництва в державі. Наші хлопці готові знищити російську нечисть, а тому сьогодні вельми важливо не сповільнювати волонтерський рух, далі їздити на схід з допомогою. Окрім матеріального, наші бійці передусім потребують моральної підтримки.

- Кажуть, що населення сьогодні менше допомагає бійцям на сході, аніж це було на початку війни. Минув ентузіазм, бракує грошей, зневірились, втомились…

- Людям з кожним днем все важче нести тягар волонтерства. Я вже рік організовую вантажі з допомогою для наших хлопців, і справді - сьогодні для того, щоб закупити все необхідне, потрібно більше часу і зусиль, аніж ще півроку тому. Але це не через те, що наші земляки розчарувалися, втомилися чи зневірилися. Причина банальна - у простих українців, які є найактивнішими "жертводавцями", закінчуються кошти. Уряд довів народ до небаченого досі зубожіння… Але навіть попри таку кризу багато співвітчизників готові віддавати. Бували випадки, коли люди останню куртку з черевиками приносили з дому. Кажуть, що "переб'ються", але хлопцям передадуть.

Я є приватним підприємцем, а тому як ніхто інший відчуваю, що українці нині просто не мають чим платити. Ціни ростуть, а грошей меншає. Через це руйнуються численні бізнеси. Іронія в тому, що держава сама неспроможна забезпечити військових необхідним, але знищує середній клас, який є основним джерелом коштів для наших бійців, також уряд "добиває" пенсіонерів та незаможних українців, які є найщирішими у своїх намаганнях допомогти армії. Така ситуація в Україні вигідна передусім Кремлю - забрати останні кошти в населення, аби воно не могло підтримувати життєздатність армії.

Українські мільярдери чомусь не допомагають війську. В них стільки транспорту й техніки, які можна бодай частково використати для допомоги воякам, натомість нині на війну боєприпаси везуть у допотопних "камазах". Активи олігархів потрібно забрати на користь держави і саме це сприятиме переходу в нову успішнішу фазу війни. Військовим підприємствам потрібно дати держане замовлення… Запрацює економіка - посилиться обороноздатність. Ми на своїй землі, а наш ворог і близько не такий страшний, яким нам його малюють.

- Є чимало інформації про волонтерів-шахраїв… Через таких українці (часто заможні) перестають давати гроші на потреби війни.

- Нашій організації довіряють. Буває, що тільки "даю команду" - 2-3 дні і назбирують 2-3 тонни продуктів. Приносять одяг, кошти, пальне. Сьогодні через фінансову та економічну кризу важче працювати, але ми поки що даємо собі раду - забезпечуємо вояків необхідним.

Намагаємося бути в усьому чесними. 2010 року в Надвірнянську районну раду обрали десять депутатів-свободівців. За цей час ми багато зробили і люди нам повірили. Я працював дев'ять місяців головою Надвірнянської адміністрації. Дотепер містяни звертаються на Ви і "пане Голово", шкодують, що пішов з посади. Пояснюю політичну ситуацію, кажу, щоб голосували за "Свободу", і я повернуся.

Секрет успішної волонтерської діяльності ще й у тому, що потрібно бути максимально відкритим. Чув історії про українців з-за кордону, які хочуть допомогти, мають кошти, але не знають, яким волонтерам можна довіряти. Кожен з них має родичів, близьких чи друзів в Україні, яким цілковито довіряє. Нехай дають їм гроші, а ці люди хай уже пильнують, що закупили волонтери, на яку суму, нехай сідають в машину і їдуть з ними на схід, аби переконатися, що допомогу передали воякам з рук в руки. Волонтерські організації не повинні відмовляти тим, хто дає гроші. Крім того, такі поїздки вельми пізнавальні - побачать, як живеться нашим воїнам, які в них проблеми. Був один чоловік, який мене звинувачував у тому, що ми збираємо гроші з людей заради власної наживи. Я взяв його з собою у поїздку на Донбас до наших хлопців. Після цього мислення перемінилося і сьогодні він готовий допомагати усім, чим тільки може. У нас підхід простий: "не віриш - поїхали з нами".

- Що найбільше запам'яталося з таких поїздок на схід?

- Вразило одне неприємне відкриття, яке з'явилося після довгих бесід з мешканцями Донбасу. Вони абсолютно не знають української історії. Читають книги про Російську імперію, знають совєтсько-большевицьку історію і тужать за "совковим" минулим. Навіть не чули про Українську визвольну війну 1917-1921-х років, про Холодний Яр, без зеленого поняття, хто такі Коновалець, Петлюра, Міхновський. 23 роки українська держава не працювала над поширенням української історії на сході України. Це одна з причин того, що зараз маємо таку занапащену ситуацію з настроями частини тамтешнього населення. Дав собі слово, що привеземо для шкільних бібліотек Донбасу сучасну українську літературу, книги про національно-визвольні змагання, про криваві діяння большевиків, про Холодний Яр…

Святослав КОСТЮК. Газета ВО "Свобода"

Категорія: Новини | Переглядів: 486 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
11:33
 
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0