П'ятниця, 26.04.2024, 01:25




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2015 » Січень » 15 » Надвірнянці взяли участь у вшануванні пам'яті Василя Андрусяка (псевдо «Грегіт», «Різун»)
23:01
Надвірнянці взяли участь у вшануванні пам'яті Василя Андрусяка (псевдо «Грегіт», «Різун»)

У ці січневі дні ми відзначаємо 100-річчя з дня народження борця за волю України, полковника УПА, командира воєнного округу «Чорний ліс» Василя Андрусяка (псевдо «Грегіт», «Різун»).  Урочистості на знак вшанування пам'яті Василя Андруняка відбулися в місті Снятин, що на Івано-Франківщині, де він народився. Участь в урочистостях взяли активісти Надвірнянської районної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" заступник відділу освіти райдержадміністрації свободівець Іван Криска, голова Пасічнянського осередку Олексій Типусяк. На вшанування пам'яті побратима Василя Андрусяка приїхали воїни Надвірнянського районного проводу Всеукраїнського братства ОУН-УПА ім. генерала Романа Шухевича – Тараса Чупринки, священники Надвірнянського  деканату УГКЦ.

      

Заходи розпочалася маршем центральними вулицями міста, після чого громадськість поклала квіти до підніжжя пам'ятника Василя Андрусяка. Всі присутні хвилиною мовчання та молитвою за душу Героя віддали належну шану цій людині. Далі під гучні звуки залпів зі стрілецької зброї колона вирушила до районного Будинку культури, де відбулася вшанувальна академія «Герої не вмирають…».

«Василь Андрусяк став на шлях боротьби за незалежність України й віддав своє життя за неї у дуже молодому віці, як і тисячі вояків УПА. Саме приклад славетного командира та його побратимів надихав українців зберігати свою національну ідентичність в часи совєцької окупації та на барикадах Майдану. Крім того, героїзм прадідів надихає на боротьбу проти загарбника теперішніх учасників АТО.», – наголосив свободівець Олексій Типусяк.

З нагоди 100-річчя від дня народження Василя  Андрусяка ( «Грегота», «Різуна») виготовили почесні ордена. Пам’ятною медаллю було нагороджено  учасників бойових дій, політв’язнів, репресованих -  учасників відновлення УПА в 1991 році, Братчиків УПА - активних учасників заходів, керівний склад Всеукраїнського братства вояків ОУН-УПА та громадських діячів.

Голова Надвірнянського районного проводу Всеукраїнського братства ОУН-УПА ім. генерала Романа Шухевича – Тараса Чупринки Михайло Юркевич отримав цей почесний орден.

«Історію України фальсифікували, спотворювали та перекручували усі окупанти наших земель, усі недруги в Україні та поза її межами. Вони роблять це й сьогодні. Тому маємо докласти максимум зусиль, щоб донести правдиве слово про славну сторінку нашої історії, про її Героїв, які в ім'я вільної, Незалежної України віддали найдорожче – життя.»  - резюмував Іван Криска.

Довідка

Уродженець Снятинщини Василь Андрусяк у 1932 році вступив до лав ОУН. За виготовлення антипольських плакатів гімназиста Андрусяка було ув’язнено. Вийшовши на волю, юнак продовжував діяльність в ОУН як повітовий провідник. З приходом радянських військ активіста ОУН Василя Андрусяка чекали нові арешти. Йому вдалося втекти до Відня, де вступив до українського легіону.

У 1941 році Василь Андрусяк повернувся в Україну і за наказом Крайового Проводу ОУН почав формувати загони УПА в Чорному лісі. З того часу він став відомим як “Грегіт-Різун”. Був одружений з Євгенією Гуцуляк.

24 лютого 1945 року між селами Грабівка та Глибоке, що в Богородчанському районі зав’язався нерівний бій між повстанцями та радянськими військами. Тоді в оточенні загинули командир тактичного відтинку ч.22 “Різун-Грегіт” та політвиховник цього відтинку поручник “Боян”.

 

Прес-служба Надвірнянської районної організації ВО «Свобода»

Категорія: Новини | Переглядів: 779 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
01:25
 
Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0