Четвер, 25.04.2024, 09:18




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2015 » Лютий » 2 » Надвірнянські свободівці вшанували вояків УПА сотню «Чайки»
08:07
Надвірнянські свободівці вшанували вояків УПА сотню «Чайки»

1 лютого 2015 року в селищі Верхній Майдан з ініціативи Надвірнянської районної організації ВО "Свобода" відбулося вже традиційне вшанування пам'яті загиблих вояків УПА сотні "Чайки".

Цьогоріч минає 70 років, як 7 січня відбувся нерівний бій бійців УПА з московськими енкаведистами. Вшанування пам’яті сотні «Чайки»  пройшло на районному рівні. 

На околиці Верхнього Майдана під лісом, на місці бою повстанців з московитами, знаходиться насипана односельчанами символічна могила та збудована капличка.

Панахиду, за душами загиблих відслужили отець-декан Іван Качанюк та священики місцевих конфесій. Надвірнянці хвилиною мовчання згадали всіх Героїв України.

До могили повстанців, які загинули у бою з енкаведистами і поховані у центрі села Верхній Майдан на сільському цвинтарі, «свободівці», керівництво району та місцеві жителі поклали квіти, запалили свічки і помолилися за душі померлих.

Отець-декан Іван Качанюк звернувся до присутніх краян пам’ятати, що ми вільна, незалежна українська нація. «Пам’ятаймо нашу історію, її героїчні сторінки, та навчаймо нашу молодь на подвигах героїв Крут, сотні «Чайки», Героїв Небесної сотні та вояків сьогоднішньої війни на сході».

Громада села разом з школярами підготували урочисте концертне дійство. Учасника розповідали про ту криваву ніч, яка забрала життя близько 100 чоловік, проводили паралелі з сьогоднішніми подіями в країні, співали повстанських пісень та колядували.

Заступник голови Надвірнянської РДА, свободівець Андрій Крицький закликав присутніх пам’ятати та брати приклад із відважних вояків повстанської армії, виховувати на таких сторінках нашої історії підростаюче покоління. «Ці молоді хлопці, які свідомо йшли на смерть заради України, прийняли її в час великого свята Різдва Христового. Увірвалася їхня різдвяна коляда кулею ненависного більшовицького гнобителя. Та славні наші Герої протистояли совітам ще десятки років після цього бою, нищачи їх сотнями і тисячами», – розповів націоналіст.

Голова районної організації ВО «Свобода» Михайло Іваночко зауважив, що пророчі сьогодні слова нашого Славня «Душу й тіло ми положим за нашу свободу». «Символічністю бою під Крутами, бою сотні «Чайки», є те, що в ньому на захист України добровільно стали молоді хлопці супроти ворога, який мав багаторазову численну перевагу. Незважаючи на те, що бій завершився військовою поразкою, він став прикладом героїчного подвигу та звитяги для всіх українців. Більшовицька комуна забрала тисячі життів молодих хлопців по всій Україні. Сьогодні українці захищають цілісність країни на східному фронті. З того часу мало що змінилося, адже вимоги одні й ті самі – геть з московського ярма. Тому сьогодні всі сили треба покласти задля перемоги над споконвічним ворогом, аби утвердити свою Незалежність, вибороти Волю та Свободу», - наголосив Михайло Іваночко.

Завершився захід українським Славнем  «Ще не вмерла Україна».

Вічна пам’ять Героям Крут, Героям Холодного Яру, Героям ОУН-УПА, Героям Небесної сотні, всім Героям, які душу й тіло положили за незалежність України!

 

Зі спогадів очевидців: «7 січня 1945 року, на Різдво, сотня «Чайки» перейшла в с. Верхній Майдан, де ще застали курінь «Іскри». Він знявся з постою і пішов у бік с. Парища, а його сотня залишилася в селі. Десь о третій годині дня напали більшовики на село. Почався бій, сили чекістів переважали. Намагаючись прорвати кільце оточення і не наражати жителів села на смертельну небезпеку, повстанці почали прориватися до лісу, де натрапили на велику засідку. Вони практично всі загинули в нерівному бою, 70-80 чоловік, ніхто не міг точно порахувати загиблих. У цьому бою загинули сотенний «Чайка», чотовий «Місько». Ті повстанці, які відступали до села, чудом уціліли.

Тіла загиблих повстанців місцеві мешканці поховали у спільній могилі на сільському цвинтарі.

Курінний «Іскра» поклявся відомстити за смерть друга «Чайки». Через два тижні він заманив більшовиків. Повстанці вбили їхнього командира, спалили танкетку, знищили близько 50 совітів».

 

Прес-служба Надвірнянської районної організації ВО «Свобода»

Категорія: Новини | Переглядів: 490 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
09:18
 
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0