П'ятниця, 19.04.2024, 12:55




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2013 » Квітень » 15 » Що таке націоналізм?
21:46
Що таке націоналізм?


Зі статті професора Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», доктора педагогічних наук п. Богдана Суся

У газеті «День» (№ 67-68 від 15-16 квітня 2011 р.) поміщена стаття Володимира Монастирського «Націоналізм: чим він є – злом чи добром ?», на яку було багато відгуків, що спонукало автора ще  раз виступити на цю тему (№ 100-101 за 10-11 червня 2011 р.) і досить ґрунтовно роз’яснити, що означає слово націоналізм, а також інші слова, такі як фашизм, нацизм, шовінізм, комунізм, расизм, пов’язуючи їх з конкретними ідеологами і політиками, такими як Шовен, Муссоліні, Гітлер. Мене теж цікавлять терміни, і я навіть не раз робив опитування студентів і магістрів, як вони розуміють значення цих слів. Виявляється, що слово націоналізм більшість ототожнюють зі словом патріотизм, а стосовно слова «фашизм» – розуміють, що це щось погане, але конкретно не знають, що воно означає. В наших медіа слово «фашизм» ототожнюють з «нацизмом». Себто, що нацизм – це німецький різновид фашизму. Однак треба відповісти на запитання, чому одне й те ж поняття характеризують двома словами.

ОТЖЕ ПРО НАЦІОНАЛІЗМ.

В імперській державі, відомо,  влада силою підкорює різні нації, у кожної з яких є свої традиції, своя культура, своя мова як її основа. Адже для існування імперської держави конче потрібна уніфікація – спільна (державна) мова, якась об’єднавча (інтернаціональна) культура і т.п. Однак люди не хочуть відрікатися свого, і серед них знаходяться активні діячі, які беруться захищати інтереси своєї нації. Це і є націоналісти. Звісно, націоналісти є патріотами своєї нації. Причому, патріотами активними, дієвими. Ступінь активності залежить від суспільних і політичних умов. Добре чи погано бути націоналістом? Кожен сам може відповісти на це запитання. Націоналіст є ворогом імперії. Найбільшим ворогом, бо він, обстоюючи інтереси своєї нації, – намагається зруйнувати імперську державу. Тому кожна імперія бореться з націоналістами,  переслідує їх як найбільших своїх ворогів. Імперія також має своїх захисників. Добре це чи погано, але ті захисники є – «патріотами імперської держави». Слід, правда, розрізняти любов до імперської держави від любові до національної батьківщини. Бо імперії таки розпадаються – тобто для людської спільноти вони є небажаними. Отже, ототожнювати націоналізм з патріотизмом не слід. Патріотами імперії є також шовіністи, представники великодержавної нації. Франція вела завойовницькі війни в Африці і можна зрозуміти, чому виникла ідея про винятковість великодержавних націй. І були ідеологи й прихильники цього різновиду патріотизму. У Франції войовничим патріотом був наполеонівський солдат Шовен, від якого й пішло поняття. Якщо є явище, то є й слово, яке його означує. Тут доцільно зауважити, що саме шовіністична імперська політика породжує націоналізм, а не навпаки. Україна – унітарна держава, в якій близько 80% населення – етнічні українці. І мабуть тому, що Україна не стала ще справді незалежною державою, в ній існують постімперські синдроми. В Україні є сили, ноги яких пов’язли в імперському минулому. Є й шовіністи– солдати вчорашньої імперії, які не визнають України як окремої держави.

Отже є й сили, що прагнуть утвердити національну державу. Вони й називають себе націоналістами. Якби Україна справді була незалежною державою, то в ній більшість громадян стояли б за українську націю, українську культуру, українську мову як основу культури і як засіб єднання всіх громадян. Як це є в Німеччині, Польщі, Чехії, Швеції тощо… 

А що ж таке фашизм? Слово фашизм італійського походження і формально означає «в’язка хмизу», а по суті символізує згуртованість людей певного типу. Як ідеологія фашизм означає, що спільнотою повинні правити особливі люди. Може б воно й нічого, бо ж і ми намагаємося вибрати у владу особливих, найкращих людей. Але біда в тому, що фашисти самі себе вважають особливими і самі себе вибирають. Вони створюють організацію орденського типу. А це призводить до диктатури і тоталітаризму з усіма негативними наслідками. Характерно, що фашизм властивий для будь-якої спільноти і може виникнути в будь-якій країні. Перед війною фашизм розвинувся в Італії. Правда, якось не доводилось чути чи читати про створення італійськими фашистами таборів смерті і фізичного знищення ними євреїв, як це робили німецькі нацисти.

Хто ж такі нацисти? Якщо фашисти вважають, що спільнотою повинні правити особливі люди, то нацисти пішли значно далі – вони були переконані, що світом повинні правити особливі нації.

Звичайно ж, для них такою винятковою нацією були німці. Нацисти до італійських фашистів ставились зневажливо, називали їх «макаронниками». Але фашисти і нацисти були союзниками. Як бачимо, нацизм має расові особливості. Нацисти «вміли» визначати представника виняткової нації циркулем по черепу. Хто не вкладався в їхні параметри – був меншовартісним і його можна було знищувати. Що й робили.

Отже, до відповіді на питання що таке націоналізм – добро чи зло – кожен об’єктивно може підійти сам. Для цього треба відповісти самому собі на паралельне запитання: чи потрібно нації обстоювати право на свій власний розвиток? Якщо таке право міжнародною спільнотою надається, то питання націоналізму взагалі відпадає. Якщо ж існують сили, які не визнають права нації на свою національну державність, то ці сили активізують націоналізм.

Часто націоналізм плутають з ксенофобією. Ксенофобія – це несприйняття чужого, іншого. В Україні ворожого ставлення до людей іншої раси, кольору шкіри чи з іншими звичками нема. Ні у населення, ні у влади. Не сприймають тільки злочинців, якого б походження вони не були. Тому називати ксенофобію націоналізмом нема ніяких підстав. Таким чином, ми визначили поняття націоналізму як суспільного явища з поміж інших понять – шовінізму, фашизму, нацизму. В основному це збігається з міркуваннями автора статті «Націоналізм – це добре чи погано?»

Не можна тільки погодитись з твердженням, що шовінізм, фашизм і нацизм є хвороби націоналізму. Бо націоналізм є природною захисною реакцією нації на агресивні дії шовінізму, фашизму чи нацизму…


Категорія: Дописи | Переглядів: 1392 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
12:55
 
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0