Середа, 15.05.2024, 02:55




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2012 » Серпень » 12 » Богородчанські свободівці пом’янули полеглих повстанців
00:11
Богородчанські свободівці пом’янули полеглих повстанців


29 липня 2012 р в Богородчанському районі на межі сіл Яблунька та Богрівка відбулися поминальні заходи, приурочені річниці загибелі обозу поранених повстанців. В роки незалежності на місці загибелі повстанців було встановлено пам’ятну могилу і освячено.

Щорічно в річницю бою тут збирається громадськість, щоб вшанувати полеглих і вклонитися їхній пам’яті. У поминальних заходах взяли участь депутати від ВО «Свобода», які були ініціаторами і організаторами проведення віче, районна організація товариства «Меморіал», районне братство вояків УПА, сестра та племінники двох полеглих братів-повстанців, жителі довколишніх сіл та району, представники влади.

Парох села Богрівка о. Богдан відслужив поминальну панахиду, після якої відбулося велелюдне віче, на ньому виступили голова районної ради Михайло Головчук, племінник загиблих повстанців Дмитро Гриш, учасниця трагічного бою Катерина Савчук. У своїх виступах вони торкнулися героїчної та трагічної сторінки української історії. Згадали про сумні роки визвольних змагань, про велич українських повстанців, про незламність духу і велику жертовність українського народу. Зокрема голова районної ради Михайло Головчук у своєму виступі зазначив: «Цієї осені нас чекають дуже важкі випробування – вибори, за результатами яких буде вирішено долю України – чи піде вона до великої сім'ї демократичних держав Європи і стане рівноправним суб'єктом міжнародного права, чи перетвориться в сировинний придаток «старшого брата» і залишиться об'єктом міжнародних маніпуляцій. Шановні краяни, дуже добре подумайте про свій вибір: вибирайте розумом, а не серцем. Не той є справжнім патріотом, який під вибори роздає подарунки. Ці люди намагаються купити вас. Голосуючи за них, ми перекреслюємо майбутнє для нас, наших дітей та онуків. Будьте уважними та свідомими».

Піднесеності учасникам заходу додали повстанські пісні у виконанні жіночого вокального ансамблю «Бистриця» з села Гути та чоловічого гурту «Синьогора» (соліст Святослав Климків).

Підсилили віче патріотичні промови ведучої заходу, депутата районної ради від ВО «Свобода» Марії Рудик, яка у віршах передала весь трагізм тої страшної події далекого 26 липня 1944 року.

Довідка: Літом 1944 року, коли почався наступ радянських військ на територію Івано-Франківщини, повстанцям потрібно було передислокуватися у віддалені місця, щоб перечекати лінію фронту.

З села Грабівці Калуського району, що межував з Богородчанським, рухався обоз з пораненими повстанцями. Супроводжували їх стрільці з сотні Гамалії, вони перебазовувались на полонину Малиновищі, де на той час перебував табір УПА під командуванням курінного Іскри. Маршрут проходив через села Луквиця, Богрівка, Яблінка, Пороги. Обоз поранених налічував майже 100 возів. В селі Яблінка зупинилися відпочити, тут їх оточив відділ більшовиків. Поранених жорстоко добивали прикладами, дівчатам медсестрам проколювали груди штиками. Зі спогадів очевидців відомо, що крові було скільки, що вода в потічку поруч поля була червоною. За приблизними даними загинуло сто п’ятдесят повстанців. Протягом тижня селяни ховали полеглих. За незалежної України рішенням Богородчанської районної ради на місці схрону було встановлено пам'ятник.

                 Прес-служба Богородчанської районної організації ВО «Свобода»

Категорія: Новини | Переглядів: 687 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
02:55
 
Календар
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0