Четвер, 09.05.2024, 20:30




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2012 » Березень » 5 » Надвірнянська «Свобода», вже традиційно, відзначила трагічну загибель Романа Шухевича народним віче та смолоскипною ходою
10:16
Надвірнянська «Свобода», вже традиційно, відзначила трагічну загибель Романа Шухевича народним віче та смолоскипною ходою


4 березня 2012 року надвірнянські свободівці разом з районним Товариством «Меморіал» та Надвірнянською станицею Братства вояків ОУН-УПА провели заходи з нагоди відзначення 62 річниці трагічної загибелі Головного командира, генерал-хорунжого ОУН-УПА, Героя України Романа Шухевича.

У Соборі Благовіщення Пресвятої Богородиці  відбулася Служба Божа та поминальна панахида за Романом Шухевичом та всіма учасниками визвольних змагань, яку провів священник УГКЦ о. Андрій.

По завершенню надвірнянська громада, яку очолили ветерани УПА, вийшла до символічної могили «Борцям за Волю України» для урочистого покладання  квітів пам’яті загиблого генерал-хорунжого Української Повстанської Армії, Героя України, Романа Шухевича та в пам'ять про всіх, хто боровся за Україну та згинув за її Незалежність. Свободівці вишикувалися в колону та пройшли під бій барабанів зі 62 смолоскипами вулицями міста, як нагадування про 62 рік з дня загибелі Головного командира УПА Романа Шухевича. 

В центрі міста Надвірна, на майдані перед пам’ятником першого націоналіста Т.Шевченка, відбулося народне віче.

До участі в заходах долучилися представники громадських організацій та об’єднань, політичних партій та активісти Надвірнянщини.

Голова Надвірнянської РО ВО «Свобода» Михайло Іваночко в своїй промові на віче сказав: «Сьогодні ми вшановуємо Велику людину, Великого українця, який віддав своє життя, щоб ми разом з вами мали свою державу. Напевно не про таку країну з сьогоднішньою владою мріяв Роман Шухевич. Не про таку Україну  мріяли вояки його «армії нескорених». Він боровся разом із своєю Армією за українську землю з поляками, мадярами, німцями, москалями розуміючи, що сили не рівні, але ніколи не питав шансів. Шухевич вірив в Бога та Україну, його вояки захищали свою, українську землю.»

«Беручи приклад з Романа Шухевича, ми приречені на перемогу у боротьбі з сьогоднішньою продажною антиукраїнською владою. Потрібно усвідомити, що або ми їх здолаємо або вони нас поневолять в довічне рабство. Я вірю, що ми переможемо, бо за нами Правда, з нами  Бог та Україна» наголосив Михайло Іваночко.

Перед побратимами по зброї та учасниками віче виступив голова Надвірнянської станиці Братства вояків УПА Василь Орищак: «Ось прийшли ми сюди, щоб відновити в пам'яті трагічну смерть Великого сина України Романа Шухевича. І, на жаль, не можемо схилити голови над його могилою, покласти до неї  поминальні квіти. Тому, що не  має могили. Більшовицькі нелюди, боячись пам’яті нащадків, спалили тіло Романа Шухевича і розвіяли прах його. Його могила – то вся Україна: по холодних лісах, по сирих криївках, по степах і ярах, по містах і селах».

Заступник голови Надвірнянської станиці Братства вояків УПА Михайло  Юркевич зазначив, що змістом всього життя, славної пам’яті, Романа Шухевича була повна самопосвята та послідовне змагання за Волю свого народу, за здійснення на українській землі християнських засад, загальнолюдських та національних ідеалів – Волі, Правди і Справедливості. Він зробив все, що зміг за для  перемоги цієї ідеї. Цю ідею він передав своїм побратимам по боротьбі, нам, воякам Української Повстанської Армії. Час невблаганний і залишилося нас так мало. Але ми і зараз в строю. Своїм життям і чином ми не даємо згаснути тому вогнику нашої боротьби, який запалили свого часу Євген Коновалець, Роман Шухевич, Степан Бандера.

Депутат Богородчанської районної ради від ВО «Свобода» Леся Рудик зазначила: «Сьогодні можемо стверджувати, що ворогові України і всього свободолюбивого людства, не вдалося знищити  український визвольний рух підлими вбивствами Симона Петлюри, Євгена Коновальця, Степана Бандери, Романа Шухевича. Але одночасно усвідомлюємо, що це величезна незаступима втрата, якою вже десятки років ми не можемо переболіти. Розвиток і боротьба ОУН-УПА продовжувалася б набагато краще, якщо б її і надалі очолював Командувач Роман Шухевич. 

Славна армія УПА не давала спокійно спати большевицьким нелюдям. І згадка про Романа Шухевича не дає спати і теперішнім «керманичам» держави, які дають вказівки «данецкім» позбавити звання Героя України Романа Шухевича. Боялися вони його живого, бояться і «мертвого». Та ніякі безглузді укази, та ніякі продажні суди не позбавлять славних синів України звання Героя. Не указами стають Героями, а своїм славним життям, яке поклали на вівтар боротьби  за Україну, - завершила свій виступ Леся Рудик.

«Коли згадуємо того, хто був у визвольних змаганнях у перших рядах та трагічно загинув від рук наших «поневолювачів» - то жаль і біль проймають наші серця. І час, який проминув від тоді, приніс нам стільки великих і важких, героїчних і трагічних подій -  не в силі заглушити нашого жалю. А проте цей жаль і біль не переходить у нас у відчай. Бо кріпиться наша віра – невичерпне джерело сил наших душ, віра в Бога, віра в Україну. З цієї самої Віри черпаємо переконання в Справедливість, Правду і Волю», -  з такими словами звернувся до присутніх свободівець Ярослав  Гаврищук.

Схвилювали до глибини душі всіх присутніх виступ шестирічного хлопчака з патріотичної родини Яремчуків. Цей маленький українець, вийшовши наперед, урочисто склав клятву перед ветеранами УПА, що вони, маленькі патріоти продовжуватимуть боротьбу за Україну, за її щасливе майбутнє, беручи приклад з героїчних вчинків учасників визвольних змагань, всього їхнього нелегкого але жертовного життя, яке віддали все до останку для своєї Вітчизни.

Завершив віче Михайло Іваночко таким  словами: «Хоч тільки невелика частина українських патріотів з нами мала змогу спільно вшанувати річницю трагічної загибелі генерала ОУН-УПА Романа Шухевича, одначе всі віддають низький уклін Його пам’яті вірністю національній Ідеї, зберігають пам'ять про свого Великого сина в найкращій пошані. І кожен з нас добре завершить вшанування пам’яті Героя України Романа Шухевича, коли до молитви за вічне щасті Його душі додасть обітницю: іти Його слідами, все життя працювати щиро для добра України і боротися за її Волю. Щоб перемога Великої Ідеї і Правди навіки закріпила пам'ять і славу їхнього   Великого Борця – Романа Шухевича.

Слава Україні!

Слава Героям!»

 

                                                              Прес-служба  Надвірнянської РО ВО «Свобода»

Категорія: Новини | Переглядів: 1558 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
20:30
 
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0