Понеділок, 29.04.2024, 09:06




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2014 » Липень » 21 » Надвірнянські свободівці вшанували пам'ять українських героїв на горі Яворина
13:40
Надвірнянські свободівці вшанували пам'ять українських героїв на горі Яворина

19-20 липня 2014 року в урочищі «Розтоки» біля с. Липа Долинського району Івано-Франківської області відбувся традиційний всеукраїнський наметовий спортивно-патріотичний табір Всеукраїнського об'єднання «Свобода» «Яворина-2014» у рамках вшанування пам'яті героїв старшинської школи УПА «Олені» та провідника ОУН Карпатського краю Ярослава Мельника (Роберта). У вшануванні героїв взяла участь Надвірнянська районна організація ВО «Свобода».

Наметовий табір свободівці розбили в урочищі "Розтоки" поблизу села Липа біля підніжжя гори Яворина – на якій і відбувалися далекі героїчні події.

Відкриття «Яворина-2014» відбулося 19 липня. Найголовніше дійство того дня – сходження на гору Яворину до бункера "Роберта" – віднайденої та відновленої криївки Ярослава Мельника та до цвинтаря полеглих українських героїв, вояків старшинської школи УПА "Олені" в урочищі Глибоке. Цю дорогу вважають своєрідною прощею, хресною дорогою, адже до самого бункера треба пройти гірськими повстанськими стежками близько 12 кілометрів. Як зазначає свободівець Василь Білоус, пройтися повстанськими стежками та відчути атмосферу, яка панує в цьому краї повинен кожний націоналіст. «Ми маємо пам’ятати всіх тих, хто віддав своє життя за вільну, незалежну Україну. Кожен повинен брати приклад з провідника ОУН Карпатського краю Ярослава Мельника на псевдо «Роберт».

На протязі дня у свободівському таборі відбулися змагання з волейболу, змагання з різних видів спорту та туризму, турнір зі збирання-розбирання автомата, стрільба з малокаліберної зброї. Надвірнянські націоналісти активно брали участь в кожному виді змагань, за що і були нагороджені пам’ятними плакатами  з автографом  прикарпатського силача Назарія Павліва.

В гірському карпатському селі Липа відбулося відкриття й освячення Пам'ятного хреста Небесній сотні біля пам'ятника Ярославу Мельнику «Роберту». В урочистому відкритті та вшануванні полеглих героїв взяли участь віце-прем’єр міністр України Олександр Сич, голова Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок.

Очільник Надвірнянської районної організації ВО «Свобода» Михайло Іваночко розповідає: «Щороку надвірнянські націоналісти приїжджають на цю святу землю та піднімаються на вершину славної гори Яворина, щоб пройтися повстанськими стежками та відчути атмосферу, яка панує в цьому краю, щоб пройнятися повстанським духом. Цей край повинен відвідати кожен український націоналіст» – вважає Михайло Іваночко.

«Ми приїжджаємо сюди, щоб набратися сили та патріотичного духу, який потрібен нам, особливо сьогодні, у боротьбі за українську державу. Події на сході країни показали, що боротьба за Україну проти московського агресора триває. Українці мають бути сильними, як ті, хто колись зумів відважно виступити проти імперії зда та брати приклад  з їхньої сміливості. Ми відстоїмо свою державність. Україна буде єдина від Сяну й до Дону, від Полісся до Чорного моря. Ми свідомі того буде важко, але ми робимо правильні дії, захищаючи найсвятіше – державу Україну», - переконаний націоналіст Михайло Іваночко.

Ввечері націоналісти запалили традиційну повстанську ватру та розпочався фестиваль патріотичної пісні "Яворина-2014", у якому взяли участь творчі колективи з різних куточків України.

 

Довідка: Ярослав Мельник "Роберт" народився у с. Бережниця Шляхетська, що на Калущині. 1 липня 1941 року в Калуші на велелюдному вічі, де були присутніми повітовий провідник Ярослав Мельник і наймолодший з братів Бандерів - Богдан, зачитано Акт відновлення української державності. В цей час Ярослав обіймає пост організаційного референта Калуської округи, а восени 1941 року за наказом обласного проводу ОУН призначається окружним провідником ОУН Коломийщини. Від липня 1942 по жовтень 1943 року обласний провідник ОУН Станіславівщини, після чого покликаний до Крайового проводу ОУН. Приймає безпосередню активну участь у формуванні УНС, а згодом УПА в Карпатському краю. По трагічній загибелі Романа Мокрія – "Байди" (1944) Ярослав повертається на становище обласного провідника ОУН . Під час проходження радянсько-німецького фронту провідник Роберт таборував з куренем Гамалії на горі Малиновій у Карпатах. В серпні 1944 року він повертається в Чорний ліс, де одразу ж розпочинається активна боротьба з червоним окупантом. Влітку 1945 року Ярослав Мельник одружився з Антоніною Король родом з Войнилова. В травні 1946 року Антоніна народила двійню: сина і дочку, яких охрестили Романом та Вірою.

В цей період 1945-1946 роки Ярослав Мельник провідник ОУН Карпатського краю. Перед відходом на зимівлю Роберт через кур'єра отримав звістку, що в руки енкаведистів потрапив повтанець, який знав про криївку на горі Яворина. Було вирішено перебиратись в інший зимовий бункер, але здійснити задумане не встигли. Напередодні відходу криївку було викрито: криївка "Роберта" була добре замаскована і тільки завдяки зраді вдалося її виявити. Кілька днів солдати нишпорили по місцю порон, але безуспішно. Його так замаскували, що виявити було неможливо. Та випав невеликий сніг і над кривкою почав швидко танути. Це і помітили вороги. До останнього набою відстрілювалися повстанці, залишивши тільки для себе кулі, щоб не здатися ворогові живими… Так загинули крайовий провідник ОУН Ярослав Мельник (Роберт), його дружина Антоніна (псевдо Таня), а також семеро їхніх побратимів. Матір Роберта, двох його братів і чотирьох сестер з села Бережниці Калуського району вивезли в Сибір. За заслуги перед Україною Я.Мельник в 1945 році був нагороджений Бронзовим Хрестом Заслуги, а в 1947 — Золотим Хрестом Заслуги (посмертно).

Поблизу бункера (в урочищі Глибокому) віднайдено і облаштовано цвинтар. Тут поховані: командир старшинської школи УПА "Олені" майор Ф.Польовий ("Поль"), інструктори, провідники і стрільці штабу, які загинули в нерівному бою з енкаведистами. Школа "Олені" була створена в 1943 році у волинських лісах, а згодом була передислокована в Карпати

Всеукраїнський наметовий спортивно-патріотичний табір ВО "Свобода" "Яворина" проводиться щорічно для вшанування курсантів Старшинської школи УПА "Олені" та провідника ОУН Карпатського краю Ярослава Мельника-"Роберта", які героїчно загинули в боях із спецпідрозділами НКВД в районі гори Яворина. Табір "Яворина" проводиться у рамках загальногромадського християнського вшанування загиблих героїв УПА й традиційного фестивалю патріотичної пісні "Повстанська Ватра". Місце розташування табору – урочище "Розтоки" біля с.Липа Долинського району Івано-Франківської області. Завданнями табору "Яворина" є вшанування загиблих героїв УПА, плекання героїчного духу і націоналістичного світогляду, спортивно-фізичне самовдосконалення, вдосконалення організаційно-партійної єдності ВО "Свобода".

 

Прес-служба Надвірнянської районної організації ВО «Свобода»

Категорія: Новини | Переглядів: 607 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
09:06
 
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0