Понеділок, 29.04.2024, 08:17




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2014 » Липень » 3 » Олег Тягнибок: "Чому ''Свобода'' не голосуватиме за президентський проект змін до Конституції"
13:44
Олег Тягнибок: "Чому ''Свобода'' не голосуватиме за президентський проект змін до Конституції"

Фракція ВО "Свобода" не може підтримати проект закону про внесення змін до Конституції України (щодо повноважень органів державної влади та місцевого самоврядування) (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=51513) у редакції Президента України Петра Порошенка.

Зміни до Конституції не мають ухвалюватися похапцем, навіть під тиском зовнішніх обставин. Адже це питання стратегії розвитку держави, а не політичної тактики. Конституційні зміни потребують доопрацювання, а головне – широкого громадського обговорення на рівні місцевих громад.

Зміни до Конституції, які подала фракція ВО "Свобода" (http://www.svoboda.org.ua/dokumenty/inshi/051662/) в рамках роботи Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції України, (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_temp_komity?pidid=2590) було повністю проігноровано. Хоча ми пропонували важливі зміни, які мають підтримку багатьох українців, зокрема:

- Обрання народних депутатів за пропорційною системою за відкритими виборчими списками;

- Скасування недоторканності народних депутатів, Президента та суддів;

- Спрощена процедура відкликання народного депутата виборцями;

- Запровадження відповідальності народного депутата за порушення принципу особистого голосування;

- Скорочення кількості складу парламенту до 300 депутатів;

- Обрання місцевих судів громадяни України строком на п'ять років;

- Заборона нацистської та комуністичної ідеологій.

Президентський проект Основного Закону містить низку положень, які ВО "Свобода" категорично не підтримує, оскільки ми вважаємо їх шкідливими для розвитку нашої держави. Зупинюся на найбільш принципових:

1. Ми проти того, аби місцеві ради, зокрема сільські, селищні, міські, районні та обласні, надавали "спеціальний статус" російській та іншим мовам національних меншин (ст.143) . Фактично це механізм надання російській мові статусу другої державної в зрусифікованих регіонах, що призведе до конституційного закріплення мовного розколу країни, який є наслідком насильницької русифікації українців. Ми категорично проти таких "миротворчих ініціатив" ціною знищення національної ідентичності та єдності українців, основою якої є українська мова. Це капітуляція перед вимогами російського агресора Путіна.

Позиція "Свободи" така: стаття 10 чинної Конституції більш ніж достатньо гарантує мовні права національних меншин. Ми підтримуємо гарантування на рівні закону (законопроект Кошулинського N2172а) права місцевих громад, в яких представники національних меншин становлять понад 30% мешканців, використовувати в публічних царинах поруч із державною мовою мову національної меншини. До того ж, таке право має бути виключно компетенцією місцевих громад, а не обласних чи районних рад, які зараз фактично представляють інтереси місцевих олігархів, а не місцевих громад.

2.Ми вимагаємо, аби коаліцію формували фракції, а не окремі народні депутати (ст.83) . Формування парламентської більшості фракціями партій є гарантією того, що ця коаліція відповідатиме результатам голосування виборців. Якщо ж норму про формування коаліції фракціями буде усунуто, то більшість можуть сформувати партії, які не отримали виского відсотка на виборах, але змогли перекупити "тушок".

3. Ми проти скасування обов'язку народного депутата входити до складу депутатської фракції цієї політичної партії, від якої він обирався (ст. 81) . Прийняти цю пропозицію означає легалізувати політичну проституцію в парламенті. Це призведе до повторення ситуації з "тушками" Табаловими, яка прогриміла на всю Україну 2012 року, або ж з перебіжництвом майже третини депутатів фракції "Батьківщини" в лави більшості Януковича 2011 року. Це означає дозволити повну безвідповідальність народних депутатів перед своїми виборцями. Ми вимагаємо імперативного мандату.

Україні потрібні якісні зміни до Конституції, а не будь-які зміни за будь-яку ціну. Потрібні конституційні зміни, які системно посилять вплив громадян на всі гілки влади в державі, як цього вимагали українці під час Революції гідності.

Важко очікувати таких змін від цього складу парламенту, який ігнорує ухвалення принципових для України законів, зокрема про люстрацію, про відновлення довіри до судової системи, про відкриття державного реєстру прав власності на нерухоме майно, заборону комуністичної ідеології.

Важко очікувати позитивних змін від Верховної Ради, в якій фракції, що організували Майдан, нараховують всього лише 164-х депутатів, і які без доброї волі колишніх попутників Януковича не можуть ухвалити жодного закону.

"Свобода" солідарна з громадянами, понад 70% яких підтримують проведення дострокових виборів парламенту, обраного за відкритими виборчими списками. Тільки якісно новий парламент зможе ухвалити ті зміни до Конституції України, яких насправді потребують українці.

Категорія: Новини | Переглядів: 436 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
08:17
 
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0