Четвер, 02.05.2024, 23:09




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2012 » Лютий » 19 » За сприяння Свободи в Надвірній відбувся показ стрічки «Служба безпеки ОУН. Зачинені двері»
02:05
За сприяння Свободи в Надвірній відбувся показ стрічки «Служба безпеки ОУН. Зачинені двері»


В рамках прем’єрного показу першого документального фільму про бандерівську службу безпеки, яка сім років водила за ніс дві найсильніші спецслужби світу ― німецьке гестапо і СД та радянський НКВД, в суботу, 18 лютого 2012 року в Надвірній відбувся показ стрічки «Служба безпеки ОУН. Зачинені двері».


В переповненій залі районного будинку культури авторський колектив зустрічали оплесками.


Любомир Горбач, депутат Сколівської районної ради від ВО «Свобода» зі своїми побратимами з Товариства пошуку жертв війни "Пам’ять" у вступному слові привітав присутніх з тим, що в Надвірній відбувається фактично третій прем’єрний показ фільму в Україні. Співавтор стрічки Любомир Горбач розповів про процес створення фільму та тих людей, завдяки яким став можливим вихід у світ першої стрічки про спецслужбу Організації Українських націоналістів.  Історики Руслан Забілий, Володимир В’ятрович та інші  працівники центру досліджень визвольного руху та галузевого державного архіву СБУ надали консультативну підтримку при створенні картини.


Як розповів Любомир Горбач, фільм вони знімали на протязі 2011 року. Перший етап роботи це збір спогадів безпосередніх учасників подій, адже фільм є документальний. Пізніше писався сценарій, писалися тексти і наступний крок це була власне сама зйомка.

Автором сценарію та режисером-постановником є донеччанин Віталій Загоруйко. Він поставив за завдання, щоб фільм вийшов не просто документальний з хронікою і архівними документами. Це не повинна бути «агітка», де розповідалось би лише про гарних бандерівців і поганих гебешників. Тому до зйомок фільму та реконструкції подій  залучили близько 70 членів товариства «Пам’ять». Це дозволило створити стрічку в документально-художньому стилі, що дає змогу глядачеві переглядати та співпереживати разом з учасниками та героями фільму.

У стрічці представлені інтерв’ю колишнього співробітника СБ, зв’язкової УПА та особистого охоронця Романа Шухевича.


Сьогодні був присутній в залі і колишній співробітник СБ, який у фільмі давав унікальні інтерв’ю Дмитро Верхоляк на псевдо «Дуб». 25-тилітній політв'язень, Голова Братства вояків ОУН-УПА Богородчанського району звернувся до авторів фільму зі словами подяки за те, що вони показали і розповіли, яка нелегка була історія становлення незалежної української держави і що прийшлося пережити нашому народові.  Оповів деякі факти підступності НКВД, які шляхом залякування та шантажу змушували населення сповіщати про факти появи в населених пунктах повстанців, підсипати в їду снодійний порошок. Як відомо українські повстанці, а тим більше співробітники СБ ОУН, живими в руки ворога не здавалися. Тому  чекісти залучали до агентурної діяльності і дорослих і дітей. Добивалися «червоні визволителі» того, щоб захоплювати повстанців живими, щоб вербувати їх та вивідувати про підпілля якомога більше. Одним із завдань СБ було виявляти вербованих агентів, шпигунів та перевертнів, яких знищували.

Для всіх хто подивився цей фільм, в кого в серці пам’ять про наших героїв не може не зрозуміти, якою ціною давалася та нелегка боротьба. Боротьба заради того молодого покоління, яке вже виросло у Незалежній Україні і які, пам’ятаючи звитягу наших Героїв, уже ніколи не схочуть бути рабами і докладуть свою цеголку у розбудову української держави.


Подякував авторам і творцям фільму Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович за чудову художню стрічку і за те, що презентаційну прем’єру провели саме в нашому місті. Приємно, що на перегляд прийшла молодь, прийшли вихованці Надвірнянського військово-спортивного ліцею. Це вони стануть офіцерами і захисниками нашої Вітчизни і, перегляд цієї стрічки та зустріч з ще живими свідками тих подій, дасть їм змогу осмислити  їхню роль як продовжувачів славних та героїчних сторінок нашої історії.


Перед присутніми тримав слово священник УГКЦ о.Іван Гедзик. Ми живемо зараз в такому часі, що інколи в серце закрадається зневіра, якийсь відчай, якийсь сумнів. Щодня ми питаємо один одного, а що буде завтра? А що буде через рік? А чи буде Україна такою, за яку боролися наші Герої? А чи буде вона такою, про яку ми мріємо: сильна, багата, духовна? Слабкі та розчаровані думають, що нічого з того не буде. Але якраз сьогоднішній фільм показує нам, що наша країна за всю історію пережила багато різних часів. І той час, який є нині – це для нас є випробування. І ми повинні зрозуміти хто і як повинен будувати  державу, хто і як повинен за неї боротися. І слава Богу є люди, які не опускають руки, які не зневірилися, хоча їм так само не легко виживати в сьогоденні, а може й важче, бо вони творять, працюють, борються та протистоять тому свавіллю влади, яке не визнає нашу історію, наших Героїв, нищить все українське. Ми всі, як один, повинні протистояти та боронити Україні своєю чесність, побожністю, збереженням наших українських традицій, наших пісень, нашої культури, нашої самобутності. Це коли ми читаємо та знаємо українську історію, це коли ми розповідаємо своїм дітям, своїм рідним і знайомим все те, що знаємо про державу, про сторінки її історії та її Героїв, то тоді маємо надію, що все буде добре.


Голова Надвірнянської РО ВО «Свобода» у заключному слові запевнив, що цей час, який би він був недобрий минеться, прийдуть кращі часи. Але тільки разом з вірою у майбутнє ми зможемо подолати всі труднощі нашого буття. Наші старші наставники, вояки УПА, які ще живі, своїм прикладом та твердістю духу додають нам впевненості. І ми, націоналісти-свободівці, завжди готові продовжити їхній шлях, якщо виникне така потреба. А зараз законними шляхами добиваємося змін в нашій державі. І вони будуть, і націоналісти прийдуть до влади. Ми маємо чисельне представництво у органах місцевого самоврядуванні. Восени ми будемо в українському парламенті потужною чисельною фракцією, а потім і у виконавчій структурі влади.

«Свобода прийде – порядок наведе».

Слава Україні!


В патріотичному піднесенні всі присутні виконали український Славень – Гімн України!

Частину 1 фільму "СБ ОУН. Зачинені двері" дивитися ТУТ

Частину 2 фільму "СБ ОУН. Зачинені двері" дивитися ТУТ

Частину 3 фільму "СБ ОУН. Зачинені двері" дивитися ТУТ 

                                                 Прес-служба Надвірняської РО ВО "Свобода"


Категорія: Новини | Переглядів: 1002 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
23:09
 
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0