Четвер, 25.04.2024, 06:26




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2015 » Березень » 20 » 20 березня виповнюється 376 років від Дня народження Івана Мазепи
17:55
20 березня виповнюється 376 років від Дня народження Івана Мазепи

Сьогодні вшановуємо будівничого держави, мудрого політика, дипломата і полководця, талановитого поета, покровителя освіти і мистецтв, одного з найвеличніших діячів в українській історії гетьмана Івана Мазепу. 

Через значний вплив Росії на Україну, Іван Мазепа і досі залишається найбільш суперечливою історичною постаттю. Якщо патріоти України мало не боготворять гетьмана, то проросійськи налаштоване населення продовжує вважати його зрадником.

Причини такого двоякого ставлення, очевидно, полягають в тому, що спочатку гетьман вважав можливою співпрацю з Москвою. Однак політика Петра I в Україні в період Північної війни призвела до розриву Мазепи з Росією. Як наслідок, у 1708 році Мазепа уклав угоду з шведським королем Карлом XII про приєднання до антимосковської коаліції.  

Отож, люди, виховані в московському проімперському руслі трактування української історії, і далі категорично не сприймають гетьмана. Наприклад, у Російському центрі науки і культури в Києві навіть презентували книгу з більш, ніж провокативною назвою «Іван Мазепа: анатомія зради Або дорога Іуди: від слави до безчестя». 

Говорячи про нібито злочини Мазепи, за які Московська церква свого часу піддала його анафемі, автор книги Сергій Смолянников зазначив, що "зрадивши православну державу і склавши присягу шведському королю-лютеранцю Карлу XII, Мазепа привів на українські землі протестантів шведів, які паплюжили православні храми і святині".

Однак, ті понад два десятиліття, коли Іван Мазепа був гетьманом України, були роками відродження з Руїни, роками підйому національного і державного життя України. Завдяки підтримці гетьмана відбувався розквіт української архітектури, освіти, церкви. 

Іван Мазепа – не зрадник. Іван Мазепа – захисник рідної землі... Пора остаточно розвіяти брехливі міфи про нібито зраду Івана Мазепи. Протягом століть патріотичний вчинок гетьмана надихав українських патріотів на боротьбу за незалежність України. А найбільшим визнанням праведності гетьмана Івана Мазепи, стала Українська держава. 

Не одне століття ім'я Мазепи стирали з пам'яті народної... Імперія робила це з однією метою - знищити саму ідею незалежності України, перетворити її на підвладну територію без минулого і майбутнього. Але ми не піддалися, ми вистояли, ми перемогли.

Відзначаючи сьогодні 373-ту річницю від дня народження Івана Мазепи, ми повинні згадати чому зазнав поразки наш славний гетьман. Він зазнав поразки через те, що запорізьке козацтво не було єдиним. Ми повинні знати, що вороги України завжди намагались розділяти нас на різні табори, на різні політичні сили, щоб ми були слабкими. Ми добре розуміємо, що сила в єдності, в любові. До цього часу наша держава не може міцно стати на ноги. Вона коливається то в один, то в інший бік. Ми просимо у молитвах, щоб Господь об'єднав українців у любові до своєї Батьківщини. 

Нехай в сьогоднішній день, як на батьківщині славетного українського гетьмана так і по всій Україні пробудить у наших серцях совість, непереборне бажання думати про вічне, про свою Батьківщину, свій народ, свою сім'ю, і тоді Бог буде з нами, і буде Україна.

До речі!                        

Нагадаємо, що на прохання московського Попа Кіріла, який звернувся до київської влади, 8 липня 2010р Київрада перейменувала вулицю Івана Мазепи в столиці на вулицю Лаврську. За відповідне рішення проголосували 64 депутати від Партії Регіонів та Блоку Кличка. Вони всі зараз при владі, тільки під іншими прапорами та гаслами.

Дообиралися. Бачили очі -  тепер хоч трісніть.

Категорія: Новини | Переглядів: 478 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
06:26
 
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0