Вівторок, 30.04.2024, 04:27




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2013 » Березень » 25 » Активісти по всьому світу стають на захист Карпат від забудови малими гідроелектростанціями. А ти готовий захистити свій дім?
01:10
Активісти по всьому світу стають на захист Карпат від забудови малими гідроелектростанціями. А ти готовий захистити свій дім?


Жителі 60 міст України, багатьох країн ЄС, Британії, США, Канади і навіть Лівану та Гавайських островів засвідчують свою підтримку населенню Івано-Франківської області, яке бореться проти будівництва малих ГЕС на гірських річках.

"Ми отримали підтримку українців і громадян інших держав, які наполягають, що будівництво малих ГЕС у Карпатах – це не лише справа жителів кількох віддалених сіл Івано-Франківщини, – пояснює Олексій Василюк, заступник голови Національного екологічного центру України. – Екологічні загрози від такого будівництва хвилюють всіх українців, де б вони не жили".

Активісти наголошують, що забудова русел карпатських річок може призвести до їх пересихання, зникнення риби, зниження рівня грунтових вод, та збільшення загрози сейсмічної активності. Побудова малих ГЕС також порушить Європейську ландшафтну конвенцію, завдасть удару по рекреаційним можливостям регіону, унеможливить розвиток водних видів туризму.

Згідно з планами, на карпатських річках мають побудувати понад півтисячі міні- та малих гідроелектростанцій. Участь у проекті планує взяти Європейський банк реконструкції і розвитку, угода про фінансування пілотного проекту із яким вже підписана.

Виконання таких планів означатиме фактичну смерть більшості карпатських рік. Шкода для довкілля від багатьох новозбудованих малих ГЕС вже є очевидною і незначною її назвати аж ніяк не можна.

У Карпатах більшість малих ГЕС проектується у верхів’ях рік. Тут ухил річок найбільший, отже, падаюча вода дає найбільшу енергетичну віддачу. У верхів’ях ріки мають невисоку водність, тому для того, щоб виробити якомога більше електроенергії, з рік забирають великі об’єми води – часто-густо із річки забирають практично всю воду, залишаючи замість живого потоку сухе русло, вкрите камінням. Замість кількох кілометрів ріки отримуємо кілька кілометрів труб.

Українська державою прийнято рішення про підтримку відновлювальних джерел енергії. Підтримка виявляється у стимулюванні виробництва електроенергії сонячними, вітровими електростанціями, а також гідроелектростанціями, потужністю до 10 МВт (стаття 1 Закону України «Про електроенергетику»).

Зелений тариф виявився достатньо потужним стимулом для підприємців, адже держава гарантує виплату власникам ГЕС за кожен вироблений кіловат-год електроенергії суму (близько 88 коп.), яка у кілька разів перевищує вартість енергії, що постачається споживачам в Україні (близько 28 коп.). За існуючої ситуації «зелений тариф» стає лише економічним стимулом, способом перекачування бюджетних грошей, тоді як охороною довкілля відверто нехтують.

Здавалось би добре, що підприємливі люди вирішили подбати про забезпечення гірських сіл безперебійним електропостачанням. Але скринька відкривається просто, якщо зіслатися на Постанову уряду від 15 січня 2009 року "Про затвердження "зеленого" тарифу". До 2030 року держава зобов’язалася купувати у "зелених" виробників їхню енергію не за ринковою ціною, яка залежить від собівартості виробленої енергії, а суттєво дорожче. Тобто держава дотує таким чином енергетиків від міні-ГЕС.

Енергетичний потенціал Івано-Франківщини, згідно з інвестиційним проектом, який втілюватимуть, становить 1 635 520 кВт/год. Тобто саме стільки енергії можуть виробити 60 міні-ГЕС, побудовані тут. Якщо помножити цю цифру на вартість тарифу та кількість годин у році, отримаємо 12,6 мільярда гривень (1,1 мільярда євро). Саме стільки можна заробити на карпатській енергії за рік. А вкласти для цього потрібно 3,64 мільярда євро. Тобто через чотири роки проект стане самоокупним. А за решту 14 років – до 2030-го, доки держава дотує "зелений тариф".

1,1 мільярда євро на рік з державного бюджету – це чистий прибуток власників малих ГЕС.

Але ж побудують підприємці ці малі ГЕС не з власної кишені, а за кошти Європейського банку реконструкції і розвитку.

А кого допустять до цих ласих шматочків пирога? Наближених до влади.

А що зроблять ці горе-підприємці для карпатського краю? Знаючи рівень корумпованості владного олімпу – нічого. Підсиплять дорогу, збудують зупинку, засклять вікна в школі, потративши на це декілька тисяч гривень.

А отримають мільярдні прибутки з державного (з нашого з вами) бюджету і залишать в Карпатах пустелю.

Чи готовий ти жити в горах без дерев?

Чи готовий ти жити в горах без риби?

Чи готовий ти жити в горах без води?

Чи готовий ти до того, що тебе і твоїх дітей запакують в труби малих ГЕС?

Підтримаєш будівництво гуцульських резервацій на своїй землі?

Чому ми зараз про це говоримо?

По-перше - ВО "Свобода" вже на протязі двох років виступає проти будівництва малих ГЕС на гірських річках.

По-друге - планується у владних кабінетах поставити міні-ГЕС і у Надвірнянському районі: в Чернику, Зеленій, Бистриці.

Гідропотенціал малих рік України складає 1% від всієї виробленої електроенергії. Знищивши всі наші гірські ріки вироблення електроенергії збільшиться на 1%.

"Зелена економіка" та "зелена енергетика" -- це чергова модна фішка, якою можна зручно прикрити відверте невігластво тому, що  вже виробляємої надлишок ел.енергії близько 25%, а ці негідники будуть будувати ще додаткові джерела. ціною егології, краси, туристичного потенціалу і загалом здорового глузду. Українська радянскька дико-капіталістична республіка.

                                     Прес-служба Надвірнянської РО ВО "Свобода"

Категорія: Новини | Переглядів: 606 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
04:27
 
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0