Четвер, 02.05.2024, 15:03




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2013 » Травень » 23 » День Героїв, яке відзначається в Україні кожного року 23 травня, свободівці провели у Прикарпатському військовому ліцеї
20:13
День Героїв, яке відзначається в Україні кожного року 23 травня, свободівці провели у Прикарпатському військовому ліцеї


День Героїв або Свято героїв відзначається в Україні кожного року 23 травня; встановлене це свято на честь українських вояків, борців за Українську Суверенну Соборну Державу, які є символом незборимості української нації, прикладом гідним для наслідування сучасною українською молоддю.


З метою формування національної свідомості, відновлення історичної пам’яті, активної громадянської позиції в Прикарпатському військово-спортивному ліцеї відбулася зустріч зі справжнім героєм, вояком УПА, багаторічним в’язнем радянських концтаборів Дмитром Верхоляком, який, не зважаючи на поважний вік, життєві труднощі, з радістю відгукнувся на запрошення зустрітися з ліцеїстами, молодими хлопцями, які мають стати новими героями та захисниками незалежної України, боротьба за яку триває і досі…

       

Даний виховний захід був проведений з ініціативи викладача історії Прикарпатського військово-спортивного ліцею, свободівки Мирослави Губарчук, при підтримці голови Надвірнянської «Свободи», депутата Надвірнянської районної ради Михайла Іваночка, депутатів Надвірнянської міської ради Олега Туєшина та Андрія Вирстюка. 

      

Свято Героїв було встановлено у 1941 році на Другому Великому Зборі ОУН, широкого розголосу стало набувати з 1992 року, хоча, нажаль, воно ще не є визнаним владою на державному рівні. Свято було приурочене до сумного дня 23 травня 1938 року, коли в Роттердамі було вбито Євгена Коновальця, а також, саме у травні пішли з життя кращі сини України XX ст. – Микола Міхновський, Симон Петлюра.

Історична довідка:

3 травня 1924 р. загинув ідеолог українського націоналізму, один із засновників першої політичної партії в Наддніпрянській Україні, автор політичної програми Революційної Української Партії «Самостійна Україна», відомий адвокат, громадсько-політичний діяч Микола Міхновський. Микола Міхновський був одним із перших ініціаторів українізації армії – створення навесні 1917 р. українських боєздатних військових формувань: полку імені гетьмана Б. Хмельницького та полку імені гетьмана П. Полуботка. Ці військові формування були створені без підтримки тогочасної української влади. Микола Міхновський до кінця Української Національної Революції 1917-1921 рр. перебував на засадах створення сильної боєздатної української армії: «Без армії держава не може існувати…»

25 травня 1926 р. в Парижі від кулі більшовицького агента Шварцбарта загинув ще один видатний син української нації – Симон Петлюра – відомий громадсько-політичний діяч, публіцист, літературний критик, військовий діяч, засновник Гайдамацького Коша Слобідської України, Головний Отаман УНР, Голова Директорії УНР. Симон Петлюра у надзвичайно складний час, коли Михайло Грушевський, Володимир Винниченко як представники української влади – Директорії УНР, повтікали закордон, Наддніпрянська Україна перебувала під загрозою більшовицької та білогвардійської окупації, а на Західній Україні тривала українсько-польська війна, - Симон Петлюра залишився в Україні і до кінця, зі всіх сил боровся за її незалежність…

23 травня 1938 р. в Роттердамі, від вибуху вибухівки загинув організатор українського національно-визвольного руху на Західній Україні, командир Галицько-Буковинського куреня УСС, полковник армії УНР, Голова Української Військової Організації, засновник та перший Голова Проводу ОУН Євген Коновалець (цього року ми вшановуємо 75 років світлої пам’яті цього визначного сина України).

Історія України, української нації – героїчна, в нас було багато героїв, які віддали своє життя за незалежність, свободу української нації. Їх девізом було гасло: «Хто визволиться сам, той вільним буде, кого визволять – в неволю візьмуть» та «Здобудеш українську Державу, або згинеш у боротьбі за неї».

Сучасна українська молодь має формувати національну свідомість, історичну пам'ять, активну громадянську позицію на прикладі вояків та князів Київської Русі і Галицько-Волинського князівства, українських козаків, українських гетьманів, героїв Крут, героїв Базару, Українських Січових Стрільців, вояків Української Галицької Армії, армії Української Народної Республіки, вояків Української Повстанської Армії, членів Української Військової Організації, Організації Українських Націоналістів та ін…

День Героїв – це свято кожного національно свідомого українця, якому не байдуже минуле, теперішнє та майбутнє Української Держави. День Героїв має сформувати в української нації культ героїв, гідних для наслідування!

Прес-служба Надвірнянської РО ВО "Свобода"

Категорія: Новини | Переглядів: 839 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
15:03
 
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0