Четвер, 02.05.2024, 19:25




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2014 » Квітень » 5 » Ірина Фаріон: "Українці крізь війни, терор і репресії неспинно йшли назустріч один одному"
01:12
Ірина Фаріон: "Українці крізь війни, терор і репресії неспинно йшли назустріч один одному"

Народний депутат України від ВО "Свобода" Ірина Фаріон взяла участь у міжнародній науково-практичній конференції "Геноцид України у ХХ столітті" з наскрізною темою: "Україна під окупаційними режимами: історичні реалії та постколоніяльний синдром".

У своєму виступі свободівка виокремила причини "постколоніяльного синдрому" – тяжкої задавненої хвороби духу закривавленої української нації. На її думку, причини полягають у винищенні фокусів нації: українських державників – від Виговського й Мазепи до Бандери і Шухевича; українських інтелектуалів як національного розуму – від Немирича до Стуса; української душі – мови через геноцид селянства і сам факт лінгвоциду через понад 400 указів ґвалту української мови; українського духу – церкви – від унійної до автокефальної. Як підкреслила свободівка, це чотири фундаментальні опори – стіни-носії народу. Вона закликала відбудувати зараз ці чотири опори, і тоді постколоніяльний синдром у вигляді пристосуванства, поступливости, роздвоєности кане у Лету: "Відомо ж бо, хто розширив межі людського духу – переважає того, хто розширив межі територіяльних володінь".

Ірина Фаріон також підкреслила, що у назві заходу заявлено найважливішу сьогодні тему в життєсмертному вимірі України: "Тривалий антагонізм усередині більшости з нас та інфантильне зовнішнє озирання на сусіда, починаючи з побуту і закінчуючи державними міжнародними взаєминами; брак егоїзму, твердости і непоступливости. Це ті ментальні злитки, що творять наш історичний характер, діягностовані в ослаблій частині суспільства як "постколоніяльний синдром". Свободівка зупинилася на характеристиці історії українського народу від періоду Княжої України у ХIII ст., коли завершилося наше імперське та самостійне існування, на Середній українській добі (ХIV–ХVI ст.) – часі розтину України поміж Польщею, Литвою та Угорщиною: "У ХVIII ст. маємо анафему українській етнічності (про державність і не йдеться), проголошену Москвою. Нова українська доба наступає з кінця ХVIII – ХIХ ст. Основним її архітектором стала народна мова та фольклор. Відроджена і повстала після московської анатеми українська етнічність з початком ХХ століття знову рушила у наступ".

"Українці, розтяті між Польщею, Росією, Австро-Угорщиною, Румунією, крізь війни, терор і репресії неспинно йшли на зустріч один одному. Йшли, бігли, гналися у прагненні бути разом усією українською родиною, всупереч політичним кордонам і завдяки кровно-духовній спільності. Ядра цієї спільноти не вдавалося здолати жодному европейсько-азійському окупантові. Сьогодні, у час чергового національного надриву до визволення (з огляду на листопадово-лютневі події 2013–2014 років), маємо шанс позбутися цієї контроверсії зі шлейфом історичної підлеглости", ­ – наголосила Ірина Фаріон.

Прес-служба Всеукраїнського об'єднання "Свобода"

Категорія: Новини | Переглядів: 399 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
19:25
 
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0