Четвер, 02.05.2024, 17:33




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2014 » Квітень » 5 » Кремлівську пропаганду треба не спростовувати, а висміювати - психолог
02:09
Кремлівську пропаганду треба не спростовувати, а висміювати - психолог

У своєму інтерв'ю «Главкому» соціальний психолог Олег Покальчук розповів про те, як потрібно правильно дивитися новини, чи варто уникати сварок на політичному грунті з друзями та родичами, і що потрібно зробити, щоб самому себе витягнути зі стану постійного стресу.

Зараз все частіше звучить думка про те, що в Росії застосовуються технології НЛП для того, щоб зв'язати в свідомості росіян Україну і фашизм. Чи так це на Вашу думку?

Технологи нейролінгвістичного, безумовно, існують, але вони гарні тільки на рівні міжособистісного спілкування. Те, що застосовується російською стороною проти України - це пересічна пропаганда, яка ведеться вже 23 роки. Її мета - звертатися до звичайних людей. Все, що здається жахливо примітивним і вульгарним, насправді знаходить відгук у свідомості широких і глибоких народних мас. Вони і називаються масами, тому що вони нескладні, невигадливі.

Якщо ця пропаганда ведеться десятиліттями, то чи можемо ми розраховувати, що Україні вдасться якось їй протистояти?

Ні, звичайно. Цей підхід споконвічно порочний і приречений на поразку. У такого роду вплив закладається саме схема протистояння і подальшого ураження того, хто протистоїть. Якщо ми припускаємо, що потрібно протистояти - ми вважаємо цю загрозу реальною, ми її демонізуючи у себе в голові і стаємо об'єктом впливу. Бажане сталося. Тому перша помилка - це мислити в концепції протистояння.

Умовно кажучи, внутрішнє і зовнішнє надсилання на хрін, від душі так, набагато ефективніше як захист і як прийом, ніж якісь складні настрои, виписування якихось схем, роз'яснення комусь чогось. Такий підхід працює, оскільки він оптимізує ситуацію, а противник припускає, що ви будете в неї закопуватися.

Людина, яка говорить, що потрібно протистояти ворожій пропаганді, схожий на людину, яка потрапила в яму і щосили починає копати, щоб з неї вибратися.

Що ж тоді потрібно робити, щоб з цієї ями вибратися?

Потрібно подивитися, де ви знаходитесь. Ямка-то неглибока. Навколо існують якісь важливіші й цікавіші речі, якими потрібно займатися, а ця ямка, про яку ви спіткнулися, створена була для звернення уваги і для залякування вас. І все.

Більш того, ваш позитивний приклад - це єдине, що впливає на інших людей, оскільки ми всі соціальні тварини. Людина, впевнений у собі, випромінює впевненість, людина переляканий - випромінює іспуганни. Тому якщо ви подаєте приклад здорового пофігізму та успішного заняття своєю справою, незважаючи ні на що, ви позитивно індуціруете людей навколо вас.А якщо ви рефлексіруете, Розумувати і починаєте у чомусь сумніватися - це сприймається як поразка, як втеча.

Російська пропаганда успішно створила образ злісних, фашиствуючих бандерівців, які влаштовують погроми по всій країні. Причому він популярний не тільки в Росії чи на Південно-Сході України, а й у тому ж Києві, наприклад. Чи можна хоч якось вибити цього «бандерівця» з нашої свідомості?

Чупакабра, звичайно, існує, і є люди, які її бачили. Це з того ж ряду страшилка. Ми з нею нічого не зробимо. Це стара російська пропаганда і російський мем.

Я б доводив цей образ до гротеску, що зараз в інтернеті успішно і роблять. Ні краще зброї проти пафосною тоталітарної ідеології, ніж стьоб. Не даремно в Радянському союзі КДБ так завзято бралося за людей, які розповідають антирадянські анекдоти.

У цьому плані одесити дають той урок локальної ідентичності, який вкрай корисний всій Україні. Вже ходить чудовий одеський анекдот: «Ти знаєш, я вже боюся на вулиці розмовляти по-російськи. - Чому? Ти боїшся, що тебе можуть образити бандерівці? - Ні, я боюся, що прийдуть росіяни і будуть мене захищати». Це геніально! Це і є реальний опір. Саме так потрібно ставитися до цієї дійсно страшною, брудної кремлівській пропаганді. Її не можна пропускати всередину. Потрібно розуміти, що це таке атмосферне явище природи.Буває звичайний дощ, буває - з жаб, а цей - з лайна. Нічого не поробиш.

Тобто, треба просто перечекати?

Звичайно.

Не пропускати всередину, не драматизувати те, що відбувається. Є дуже гарний прийом захисту: ви на подію дивіться без збільшувального скла. Завдання ворожого пропагандиста зробити у вашому мозку існуючу ситуацію позамежної і єдино важливою. У Діон Форчун є книга, присвячена захисту від всяких астральних явищ, і там є чудова фраза: «Що може зробити чаклун, якщо в той час, коли він вершить свою темну справу, його жертва регоче в місцевому кінотеатрі?».

Так і тут. Як тільки вороги намагаються вас зачарувати, сприймайте це як якесь не дуже приємне кіно. Будь психологічна війна театралізована. Зрозумійте, що ви в ній не актор, а глядач. Вас змусили все це дивитися. Але ви не учасник. Ви сидите в першому ряду і на все це дивіться. Так вже вийшло.

Які ще способи захисту від цієї пропаганди можуть бути?

По-перше, зайнятися справою. Прибрати у себе в голові і навколо себе. Це допомагає, я не жартую. Упорядкування фізичного побуту навколо і думки приводить в порядок.

Що стосується інформаційних питань - їх потрібно фільтрувати. Розуміти їх тимчасовість, витримувати паузу. Дивитися першоджерело уважно.

Потрібно констатувати неприємну річ, що негідники і негідники живуть серед нас. Починаючи з першого побиття учасників Евромайдана, говорили, що бив російський спецназ, який спеціально для цього прислали. Тобто, це - не ми, це - чужі. Це властивість людської психіки. Ми не хочемо визнавати, що негідники і падлюки схожі на нас - у них дві руки, дві ноги, ми громадяни однієї країни і розмовляємо однією мовою. Це потрібно визнати. І далі буде легше.

Страх зникає, коли ви розумієте, що з ворогом за кордону боротися складно. Як в Радянському Союзі з підступами Заходу. Бо Захід - він жахливий, він могутній. Ось і нам з Росією боротися неможливо, тому що вона велика, страшна, непередбачувана. Тому починаємо боротися з власними негідниками, дурнями, мудаками, ледарями. От коли вони будуть переможені, тоді і ворог буде переможений, тому що він діє їх руками.

Як сьогодні, на Вашу думку, потрібно правильно дивитися новини, щоб зберегти здорову психіку?

Менше телевізора, навіть самого патріотичного. Це зайве. Телевізійна інформація вторинна, занадто емоційна. Насправді, мислячій людині досить заголовків, для того, щоб зрозуміти, що відбувається. Чим менше букв - тим краще для психіки. Мінімізуєте раціональну частину інформації. У 90% випадків інформація повторюється в тому чи іншому вигляді. Ви це вже десь колись читали. Для вас особисто в цьому нічого нового немає.

Тримайте паузу. Події всередині мають безліч різних нюансів. Тому нехай інформація відстоїться, тоді вона буде більш правдива для вас. Перевіряйте першоджерела.

Зараз на політичному грунті відбувається багато сварок між давніми друзями, між родичами. Що потрібно робити, щоб відношення не розпадалися через політичні розбіжності?

Я прихильник таких сварок. Їх потрібно доводити до логічного завершення. Якщо близькі відносини розпадаються через політичних суперечок - то невелика їм ціна. Нехай вони краще розпадуться. Це означає, що політика для людей - просто привід, а конфлікт був і до того. Тому краще розійтися і не морочити один одному голову.

Треба спілкуватися з однодумцями. Це не метафора. Чим більше навколо нас однодумців - тим нам легше простіше і зрозуміліше жити.

Що ще дуже важливо - не треба нікого переконувати. По-перше, переконання неефективно.Це завжди розмова ні про що. Більше того, людина протилежних поглядів завжди буде вважати вас за визначенням дурнем. Дві різних логіка не поєднуються. Потрібно розширювати контактну базу тих людей, які готові вас слухати. Потрібно зміцнювати сильне.Не потрібно намагатися зміцнити слабке.

Після розстрілу мітингувальників на Інститутській і ви, і багато інших психологів заявляли, що Україна перебуває в стані сильного стресу. За минулий місяць ситуація погіршилася?

Так. Напруга і стрес, безумовно, будуть посилюватися. Але мені здається, що люди, які індукувати в цій ситуації - їх кількість вже не збільшуватиметься. Сталося якесь насичення драматизмом і нещастям. Опустилася емоційна перегородка. Включилася блокування.Тому навіть якщо в Криму спалахне гарячий конфлікт, то це буде сприйматися вже не так трагічно, як це було під час Майдану. Всяка ініціація - вона болюча.

Треба зрозуміти, що ми в такому світі тепер будемо жити. Потрібно якнайшвидше розлучитися з думкою про те, що все повернеться і буде як раніше. Не буде. По-перше, календарно вже другий рік. По-друге, світ змінився. Ця ситуація змінила весь світ. Він не став гірше. Він тепер просто інший. Війни і громадянські конфлікти щорічно йдуть по всьому світу. Нас просто довго Бог від цього берег. Тепер конфлікти прийшли до нас. Нічого особливого. Ось така сумна, цинічна фраза, але вона цілюща: «У цьому немає нічого особливого».

Потрібно зрозуміти, що поки ви не є безпосереднім об'єктом стрілка - не потрібно переживати, що можливо ви є об'єктом чийогось пильної уваги. Якщо ви вже об'єкт - то це тим більше безглузде заняття.

Є якісь способи виведення себе зі стану стресу?

Вихід завжди там же, де і вхід. Згадайте, хто вас в цей стан ввів, навіщо вам це потрібно було, скільки це тривало. Не можете дивитися новини - не дивитеся. Не можете перестати?Чому? Вам здається, що ви щось комусь винні? Що і кому? На такі незручні питання треба собі відповідати. Вони спочатку злять, а потім людина розуміє, що він, власне кажучи, тупить. І його попускає. Ось така методика, напевно.

Зараз всі, кому не лінь обговорюють, якими маніями страждає Володимир Путін.Ось Ви який би діагноз йому поставили?

Ну, з мого боку, напевно, непрофесійно відповідатиме на таке питання. Я не можу ставити діагноз по телевізору, я ж не Кашпіровський. Те, що Стас Бєлковський сказав, що за психотипом він параноїк, людина оборонного свідомості - це все, напевно, правильно.

Є ще один сумний момент: я вважаю, що Путін зовсім здорова людина. Він дійсно вирішив змінити світову історію. Він робить це дуже розсудливо і свідомо. Він дійсно йшов до цього багато років і ніякі світові закони і правила йому не указ. За Януковичу видно, що у людини якісь системні відхилення в характері і в психіці. А у Путіна - ні.

Я б сказав, що він психопат. Але треба розуміти, що люди вкладають у цей термін зовсім інше значення. Психопат - це людина вкрай ефективний. Він дуже винахідливий, спритний, чарівний, харизматичний. Але моральних принципів у нього немає абсолютно. Тому величезна кількість енергії він витрачає на ефективне досягнення своєї мети. Те, що ми бачимо сьогодні у Путіна, - це типове психопатичне поведінку. Він високоефективний з точки зору того, що він собі намітив. А оскільки він має справу з людьми, які обтяжені якимись сумнівами або мораллю - він перемагає.

Тому коли ми жахаємося його маніакальною позамежності ... Подивіться на історію. На Гітлера, на Леніна, на Каддафі. Будь тиран на початку несе народу тільки благо. А потім починається пожирання немовлят.

Категорія: Новини | Переглядів: 457 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
17:33
 
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0