П'ятниця, 17.05.2024, 16:41




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2011 » Березень » 6 » Надвірнянські свободівці провели народне віче та смолоскипною ходою вшанували 61 річницю загибелі Героя України Романа Шухевича
22:36
Надвірнянські свободівці провели народне віче та смолоскипною ходою вшанували 61 річницю загибелі Героя України Романа Шухевича


В м.Надвірна 5 березні 2011 року місцеві «свободівці» разом з Надвірнянською станицею Братства вояків ОУН-УПА провели віче-реквієм з нагоди відзначення 61 річниці трагічної загибелі Головного командира, генерал-хорунжого ОУН-УПА, Героя України Романа Шухевича.


Передувала заходу панахида в церкві Чесного Хреста та смолоскипна хода. 61 смолоскип пронесли активісти «Свободи» вулицями міста, як нагадування про 61 рік з  дня загибелі Романа Шухевича.


Перед побратимами виступив голова Надвірнянської станиці Братства вояків УПА Василь Орищак: «Ось прийшли ми сюди, щоб відновити в пам'яті трагічну смерть Великого сина України Романа Шухевича. І, на жаль, не можемо схилити голови над його могилою, покласти до неї  поминальні квіти. Тому, що не  має могили. Більшовицькі нелюди, боячись пам’яті нащадків, спалили тіло Романа Шухевича і розвіяли прах його. Його могила – то вся Україна: по холодних лісах, по сирих криївках, по степах і ярах, по містах і селах».
    

Від народного віче надвірнянці делегували групу активістів до символічної могили «Борцям за Волю України» для урочистого покладання  квітів пам’яті загиблого генерал-хорунжого Української Повстанської Армії, Героя України Романа Шухевича. Очолили колону ветерани УПА, до яких доєдналися пластуни Надвірнянської станиці .


Голова Надвірнянської РО ВО «Свобода» Михайло Іваночко в своїй промові на віче сказав: «Роман Шухевич навчив нас, як потрібно служити великій ідеї цілим життям. Змагання за Волю і Правду, за Бога і Вітчизну мусять бути головним змістом українського народу, при цьому виконуючи важливу місію для інших народів, здійснюючи та захищаючи бандерівське гасло: «Воля народам, Воля  людині». Визвольна боротьба триває. Маємо державу та не маємо влади. Але до нашого строю долучаються українські патріоти і владу ми встановимо нашу – українську».


Заступник голови Надвірнянської РО ВО «Свобода» Віктор Мельниченко зазначив, що змістом всього життя, славної пам’яті, Романа Шухевича була повна самопосвята та послідовне змагання за Волю свого народу, за здійснення на українській землі християнських засад, загальнолюдських та національних ідеалів – Волі, Правди і Справедливості. Він зробив все, що зміг за для  перемоги цієї ідеї. Цю ідею він передав своїм побратимам по боротьбі, воякам Української Повстанської Армії. Час не вблаганний і залишилося їх з нами так мало. Але вони і зараз в строю. Своїм життям і чином вони не дають згаснути тому вогнику нашої боротьби, який запалили свого часу Євген Коновалець, Роман Шухевич, Степан Бандера.  З нами присутні вояки Надвінянської станиці братства ОУН-УПА. Ми їх бачимо на всіх вшануваннях, і сьогодні  вони з нами. Низький уклін Вам за ваш життєвий шлях і за ті діяння, що до них докладаєтеся сьогодні».


На віче до Надвірної завітала депутат Богородчанської районної ради від ВО «Свобода» Леся-Марія Рудик: «Сьогодні можемо стверджувати, що ворогові України і всього свободолюбивого людства, не вдалося знищити  український визвольний рух підлими вбивствами Симона Петлюри, Євгена Коновальця, Степана Бандери, Романа Шухевича. Але одночасно усвідомлюємо, що це величезна незаступима втрата, якою вже десятки років ми не можемо переболіти. Розвиток і боротьба ОУН-УПА продовжувалася б набагато краще, якщо б її і надалі очолював Командувач Роман Шухевич. 


Славна армія УПА не давала спокійно спати «большевицьким нелюдям» ще до 1961 року допоки тривав останній бій. І згадка про Романа Шухевича не дає спати і теперішнім «московським карликам», які дають вказівки «донецьким» позбавити звання Героя України Романа Шухевича. Боялися вони його живого, бояться і «мертвого». Та ніякі безглузді укази, та ніякі продажні суди не позбавлять славних синів України звання Героя. Не указами стають Героями, а своїм славним життям, яке поклали на вівтар боротьби  за Україну.»
«Коли згадуємо того, хто був у визвольних змаганнях у перших рядах та трагічно загинув від рук наших «поневолювачів» - то жаль і біль проймають наші серця. І час, який проминув від тоді, приніс нам стільки великих і важких, героїчних і трагічних подій -  не в силі заглушити нашого жалю. А проте цей жаль і біль не переходить у нас у відчай. Бо кріпиться наша віра – невичерпне джерело сил наших душ, віра в Бога, віра в Україну. З цієї самої Віри черпаємо переконання в Справедливість, Правду і Волю», -  з такими словами звернувся до присутніх заступник голови Надвірняської районної ради Іван Степник.

Творчий колектив «Союзу українок» села Гвізд виконали низку повстанських пісень.


Голова Надвірнянської РО ВО «Свобода» Михайло Іваночко озвучив ініціативу від ВО «Свобода» розпочати процедуру присвоєння звання «Почесний громадянин міста Надвірна» генерал-хорунжому УПА, Герою України Роману Шухевичу (посмертно) та звернувся до присутніх на віче за підтримкою. Всі присутні одноголосно підтримали звернення до Надвірнянської міської ради про початок процедури присвоєння Роману Шухевичу звання «Почесний громадянин міста Надвірна» (посмертно).


Віктор Мельниченко закрив віче таким  словами: «Хоч тільки невелика частина українських патріотів з нами мала змогу спільно вшанувати річницю трагічної загибелі генерала ОУН-УПА Романа Шухевича, одначе всі віддають низький уклін Його пам’яті вірністю національній Ідеї, зберігають пам'ять про свого Великого сина в найкращій пошані. І кожен з нас добре завершить вшанування пам’яті Героя України Романа Шухевича, коли до молитви за вічне щасті Його душі додасть обітницю: іти Його слідами, все життя працювати щиро для добра України і боротися за її Волю. Щоб перемога Великої Ідеї і Правди навіки закріпила пам'ять і славу їхнього   Великого Борця – Романа Шухевича.

Слава Україні!
Героям Слава!»

Прес-служба  Надвірнянської РО ВО «Свобода»
Категорія: Новини | Переглядів: 1275 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
16:41
 
Календар
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0