Середа, 08.05.2024, 14:29




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2012 » Вересень » 10 » Розпочався фестиваль стрілецької і повстанської пісні з панахиди на могилі хорунжої Софії Галечко
04:12
Розпочався фестиваль стрілецької і повстанської пісні з панахиди на могилі хорунжої Софії Галечко


В неділю, 9 вересня 2012 р, після 9 років перерви, Надвірнянщина приймала учасників і гостей обласного свята повстанської та стрілецької пісні імені Софії Галечко. 

Розпочалося воно панахидою в урочищі Ростока в селі Пасічна, де похована хорунжа Українських січових стрільців Софія Галечко – перша українська жінка-офіцер.

Галечко народилася у 1891 році в Польщі, випускниця університету Граца (Австрія). На початку Першої світової війни добровільно вступила до легіону Українських січових стрільців, була санітаркою, розвідницею, стрільцем, чотарем, згодом хорунжою УСС, відзначилася в боях в Карпатах та на Маківці. Трагічно загинула у 1918 році.

На могилі  Софії Галечко зібралася велелюдна громада селі Пасічна, вояки братства ОУН-УПА, представники влади, громадськості, політичних партій та громадських організацій що віддати шану пам’яті славної доньки української нації та всім хто згинув у боротьбі за Вільну Україну.


Священик Пасічнянського храму УГКЦ відправив панахиду за хорунжою УСС Софією Галечко, та у спільній молитві згадав всіх, хто лежить під хрестами по наших горах, всіх хто загинув від рук поневолювачів-загарбників, яких на нашу землю приходило без ліку.


З промовами виступили Пасічнянський сільський голова, голова Надвірнянської організації ВО «Батьківщина» Ігор Писклинець.


Леся Рудик, депутат Богородчанської районної ради від ВО "Свобода" у виступі відзначила:"Сьогодні ми стверджуємо, що ворогові України і всього свободолюбивого людства не вдалося знищити український дух якщо лунає над Карпатами повстанська пісня, якщо в наших душах збереглася память про наших героїв, про їхні подвиги, про їхній чин".


Кандидат в народні депутати України від об’єднаних сил опозиції ПІЦУРЯК Манолій привітав присутніх з відродженням традиції проведення фестивалю стрілецької та повстанської  пісні ім. Софії Галечко.

«Започаткований фестиваль стрілецької і повстанської пісні ще у 1991 році. З 2003 року, 9 довгих років, не проводилося це дійство, яке на той час мало вже добрі славні традиції. За ініціативою громади села, районного історико-просвітницького товариства «Меморіал» та депутатів-свободівців цього року його відновлено.

Цього року фестиваль присвячений 70-річчю Української повстанської армії.

Пісня завжди була підмогою українцям і в роботі і у відпочинку, а тим більше у борні. Народжувалися пісні  після кожного бою, після кожної військової акції наших славних вояків. Пісня повинна продовжувати жити і на цих піснях буде зростати, мужніти та виховуватися наша молодь. Відновлений фестиваль буде жити та розширювати свої горизонти. В добру піть фестиваль.

Слава і шана українській пісні, слава бойовій повстанській  та стрілецькій пісні», завершив свою промову ПІЦУРЯК М.

Слава Україні!


                                     Прес-служба Надвірнянської РО ВО "Свобода"

Категорія: Новини | Переглядів: 753 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
14:29
 
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0