Понеділок, 29.04.2024, 22:31




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2013 » Січень » 13 » "Свобода" вимагає від ГПУ та СБУ розслідувати махінації групи "Газ Україна 2009", яка вже завдала збитків державі на 3 мільярди гривень
01:09
"Свобода" вимагає від ГПУ та СБУ розслідувати махінації групи "Газ Україна 2009", яка вже завдала збитків державі на 3 мільярди гривень

11 січня 2013 року народний депутат України, член фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Юрій Сиротюк звернувся з депутатським запитом до Генерального прокурора України Віктора Пшонки та Голови Служби безпеки України Олександра Якименка із вимогою розслідувати низку злочинів на паливному ринку групою компаній "Газ Україна 2009", що завдало величезних збитків Державному бюджету. Зокрема, лише за 9 місяців 2012 року злочинна діяльність компанії призвела до більше трьох мільярдів гривень прямих втрат з Државного бюджету.

Свободівець вимагає перевірити участь та причетність компанії до низки махінацій на паливному ринку України. Зокрема, йдеться про контрабанду бензинів та їхній фіктивний експорт, монополізацію ринку бензинів та дизпалива, махінації на ринку скрапленого газу та монополізацію цього ринку, зловживання у галузі державних закупівель формування власної фінансово-промислової групи та легалізацію коштів, отриманих незаконним шляхом.

Початково злочинна схема працювала за принципом "обірваного транзиту" – ресурс ввозився до України та, за документами, йшов далі за кордон, а насправді реалізовувався покупцям всередині країни. У жовтні цю схему удосконалили – додали фіктивний експорт. Віднині на "експорт" нібито працюють три компанії з групи "Газ Україна 2009". За документами вони транспортують бензин (який невідомо звідки береться) автоцистернами до танкерів, які везуть пальне компанії Zevidon Trading Ltd у Беліз. За жовтень таким способом було "експортовано" 117 тис. тон бензину. Навіть із технічної точки зору це не можливо. Наприклад Кременчуцький НПЗ в свої кращі часи, відвантажував через автоналив близько 120 тис. тон пального, але не в місяць, а в рік.

"Порівнявши дані митниці та залізниці щодо проходження бензинів за 9 місяців 2012 року виявилося, що Держмитслужба розмитнила на 397,2 тис. тон бензинів менше, ніж було поставлено на український ринок через "Укрзалізницю". Не важко розрахувати втрати держави від несплати акцизу та ПДВ під час ввезення бензинів групою "Газ Україна 2009" (лише залізничним транспортом) – за 9 місяців це орієнтовно 1,4 млрд. грн. Окрім цього, в кінці жовтня 2012 року Держмитслужба почала затримувати оформлення імпортного бензину, що призводить до монополізації ринку бензинів та дизпалива. За наявною у нас інформацією, Держмитслужба затримувала товар за вказівкою голови відомства Ігоря Калетника та його заступника Степана Дериволкова з метою перешкоджання ввезенню пального будь-якими гравцями, окрім групи "Газ Україна 2009".

На те, що майже весь зазначений обсяг ввезений групою "Газ Україна 2009", вказує факт, що 323,3 тис. тон контрабандного бензину надійшло на ринок через 3 залізничні станції – "Світловодськ", "Миронівка" та "Чорноморська". Ці три станції віддані "на відкуп" групі "Газ Україна 2009", на їхній території розташовані митні склади цієї групи. Крім того, на потреби цієї структури працює державна Феодосійська нафтобаза (Феодосійське підприємство із забезпечення нафтопродуктами).

Не важко розрахувати втрати держави від несплати акцизу та ПДВ під час ввезення бензинів групою "Газ Україна 2009" (лише залізн. транспортом) – за 9 міс. це орієнтовно 1,4 млрд. грн.", – зазначив Юрій Сиротюк.

Свободівець також навів факти про інші махінації з боку групи "Газ Україна 2009", які потребують перевірки Генпрокуратури та Служби безпеки України.

"Потребує перевірки також робота цієї групи на ринку скрапленого газу, адже до середини 2010 року учасниками спецаукціонів із реалізації частини скрапленого газу, виробленого підконтрольними державі ДК "Укргазвидобування" та ПАТ "Укрнафта", були виключно облгази, на які, згідно з законодавством, покладено функції забезпечення населення балонним газом. Однак із незрозумілих причин влітку 2010 року Кабінет міністрів розширив перелік учасників спецаукціонів. За наявною у нас інформацією, всі нові учасники спецаукціонів входять до групи компаній "Газ Україна 2009". На сьогодні група "Газ Україна 2009" викупляє через спецаукціони за пільговою ціною 2,13 тис. грн./т. більше 80% газу, що виробляється "Укргазвидобуванням" та "Укрнафтою". Водночас увесь цей об'єм група продає для заправки автомобілів за ринковою ціною – близько 10,86 тис. грн./т. Продаж здійснюється, зокрема "під чорним прапором" – за готівку та без сплати податків. Також потребує перевірки й монополізація всього ринку скрапленого газу, адже "Газ Україна 2009" на сьогодні закріпила своє монопольне становище на ринку (за 9 міс. група реалізувала близько 450 тис. тон скрапленого газу, ринкова частка – 80%). Окрім цього, потрібно з'ясувати й участь цієї компанії в державних закупівлях, бо за 2011-2012 рр. компанії, що входять до групи "Газ Україна 2009", стали переможцями тендерів на суму більше 4,5 млрд. грн. Значна частина товарів та послуг постачалися НАК "Нафтогаз України", ДК "Укртрансгаз", ДК "Чорноморнафтогаз" та іншим покупцям за завищеними цінами", – наголошує свободівець.

Юрій Сиротюк також підкреслює, що сьогодні з боку цієї групи відбуваються спроби легалізувати незаконно отримані кошти та не допустити оприлюднення інформації щодо роботи цієї компанії у ЗМІ.

"Зараз група "Газ Україна 2009" працює над легалізацією коштів, отриманих незаконним шляхом та формування власної фінансово-промислової групи. В рамках цього процесу "Газ Україна 2009" купила харківський банк "Реал", страхову компанію "Перлина страхування". Митні дані свідчать, що група, яка імпортує значні обсяги одягу, інших товарів легкої промисловості, очевидно й надалі буде розвивати пов'язані з цим види бізнесу. Окрім цього в українських ЗМІ практично відсутня інформація щодо діяльності "Газ Україна 2009", оскільки вся вона блокується. Засновником групи "Газ Україна 2009" та її менеджером є Сергій Курченко, куратором групи від реальних власників є син Генерального прокурора України Віктора Пшонки Артем. За наявною інформацією, він, разом із чинними та колишніми співробітниками Генеральної прокуратури України здійснює прикривання діяльності групи "Газ Україна 2009" та захищає її від переслідувань із боку державних контролюючих органів", – ідеться у депутатському запиті свободівця.

Повний текст депутатського запиту Юрія Сиротюка на сторінці:
http://www.svoboda.org.ua/dokumenty/zvernennya/035484/

                                                                                              Прес-служба ВО "Свобода"


Категорія: Новини | Переглядів: 580 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
22:31
 
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0