Четвер, 02.05.2024, 04:41




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2013 » Травень » 9 » У Пшеничниках на Івано-Франківщині перепоховали жертв большевицьких репресій
16:39
У Пшеничниках на Івано-Франківщині перепоховали жертв большевицьких репресій

9 травня у селі Пшеничники Тисменицького району Івано-Франківської області за участі громадськості, представників духовенства, громадських організацій та політичних партій патріотичного спрямування відбулося перепоховання віднайдених останків жертв большевицького режиму, що загинули у 1939-1941 роках.

  

  
 

Панахиду за невинно убієнними правили митрополит Івано-Франківський Української Греко-Католицької церкви Володимир (Війтишин), митрополит Української Православної церкви Київського Патріархату Іосаф, митрополит Української Православної Автокефальної церкви Андрій, десятки священиків і монахів.

Зауважимо, масове поховання у Пшеничниках виявили члени обласного Історико-просвітницького товариства "Меморіал" ще у 2011 році. Науковці, які власне й проводили розкопки, розповідали, що тіла жертв були поховані недбало – на глибині від 20 до 70 см. У кістках віднаходили гаки і цвяхи, однак слідів вогнепальних поранень не було виявлено. Не знайшли також решток одягу: очевидно, жертв поховали голими. Фахівці припускають, що саме через це в червні 1941 року було виявлено величезні купи одягу в Станіславській тюрмі, яку енкаведисти нашвидкоруч залишили перед приходом німецьких військ.

  

  

  

  

  

Серед загиблих у Пшеничниках багато жінок і зовсім маленьких дітей.

"Вони усі ці довгі роки лежали в нашій українській землі. Чекали сьогоднішнього дня, щоби їх віднайшли, по-християнськи поховали, а також відправили цей молебень, на який такі довгі роки очікували. Молімося за них. Загадуймо, аби в майбутньому на наших землях більше не було таких трагедій, щоб діти, внуки та правнуки жили вільно і щасливо у вільній та незалежній Україні", – відзначив митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир Війтишин, звертаючись до громадськості під час спільної молитви за упокій невинно убієнних.

По завершені панахиди домовини із останками жертв большевицьких репресій освятили та заховали у спільній могилі. На місці захоронення встановлено символічний хрест.

  

  

  

  

  

  

  

  



Активну участь у перепохованні невинно убієнних совєтською владою українців взяли й представники ВО "Свобода", серед яких, зокрема, народні депутати України Олександр Сич та Руслан Марцінків, голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук, голова фракції ВО "Свобода" в обласній раді Василь Попович, секретар Івано-Франківської міської ради Микола Вітенко, голова фракції ВО "Свобода" у міській раді Роман Онуфріїв, депутати-свободівці місцевих рад.

  

  

  

  

  

  

Виступаючи перед громадськістю, голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук зупинився на трагічних сторінках національної історії тодішньої епохи та їх значенні для сучасного періоду державного будівництва.

"Тут лежать не останки воїнів розбитої армії і не чужинських вояків-завойовників, це не трипільське чи якесь інше мурове захоронення. Тут поза власною волею примусово опинилися без вини винні, без суду засуджені і не по-людськи страчені, без війни вбиті здебільшого невідомі сини та дочки нашої нації. Їх виною, їх трагедією і причиною їхньої смерті у 1939-1041 роках найчастіше було те, що вони були українцями, які жили на своїй землі, окупованій чужим режимом. Вони ж бажали своїй нації розвитку вільного і життя заможного за законами Божими. Однак, їх спосіб життя та національне світосприйняття не влаштовували окупанта з большевицькою ідеологією. Все це формує у нашій суспільній свідомости стійкий осуд до фактів негуманного відношення щодо української нації у минулому та категоричне несприйняття спроб її позбавити незалежності у майбутньому", – наголосив Василь Скрипничук.

  

  

  

 

  

  

Після завершення обряду перепоховання свободівці разом із громадськістю поклали поминальні вінки до символічного хреста.

Прес-служба Івано-Франківської обласної організації ВО "Свобода"
Категорія: Новини | Переглядів: 560 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
04:41
 
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0