Вівторок, 30.04.2024, 04:48




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2014 » Січень » 31 » В Прикарпатському військово-спортивному ліцеї вшанували Героїв Крут
01:59
В Прикарпатському військово-спортивному ліцеї вшанували Героїв Крут


29 січня 2014 року в Прикарпатському військово-спортивному ліцеї відбувся виховний захід, присвячений вшануванню світлої пам’яті Героїв Крут. Він був організований керівником історичного гуртка, свободівкою Мирославою Губарчук. 


У вступній промові Мирослава Губарчук розповіла про героїчну звитягу молодих українських патріотів, які не боялись віддати своє життя за святу справу та історичне значення бою під Крутами: «29 січня 1918 року, 96 років тому відбувся бій на станції Крути. Україна привчається шанувати своїх Героїв. Ми почали офіційно відзначати роковини загибелі молодих українців під Крутами. Водночас, мало таки хто знає, за яких обставин відбувались ті криваві події – в часи жорстокого, добре спланованого, кривавого наступу більшовицьких військ на територію України, з метою її захоплення та перетворення на звичайну колонію для використання її природніх і людських ресурсів. Адже більшовики на чолі з тираном Володимиром Леніном не могли собі уявити більшовицької держави без багатої на ресурси України.

      

В чому полягала трагедія під Крутами? В проголошеній, після розпаду Російської імперії, Українській Народній Республіці не було сформовано власних українських збройних сил – це було великою помилкою та безвідповідальністю Голови Центральної Ради Михайла Грушевського та Голови українського уряду (Державного Секретаріату) Володимира Винниченка.

                  

      

Шановне товариство, тільки уявіть собі: в якій складній політичній ситуація перебувала Україна – триває Перша світова війна, через українські землі проходять різні фронти, в Росії відбувся більшовицький переворот, червоні окупанти наступають на українські землі…, а в Українській державі не має власної регулярної армії. Ті українізовані військові частини: полк ім. Богдана Хмельницького, полк ім. Павла Полуботка, загони Вільного Козацтва,Гайдамацький Кіш Слобідської України були створені без підтримки української влади, а з ініціативи українських національно свідомих офіцерів при підтримці місцевого населення, які в період наступу більшовицьких військ на Київ, були розкидані по всій території України.

На захист Української держави, щоб перешкодити наступу більшовиків на Київ, стали молоді хлопці – учні та студенти київських гімназій, університету імені Святого Володимира, Військової школи, які не мали відповідної військової підготовки, але були справжніми патріотами, яким не було байдуже теперішнє та майбутнє власного народу, власної держави».

Ліцеїсти 11-х класів військового ліцею, які є членами історичного гуртка розповіли про особливості бою під Крутами, зокрема про причини, зміст та наслідки героїчного чину молодих, національно свідомих хлопців: «Цих молодих українських патріотів можна назвати справжніми героями, які не боялись віддати своє життя за святу справу. Залишились свідчення селян, які бачили страту 27 молодих юнаків, які потрапили в більшовицький полон: більшовики перед розстрілом вишикували їх в ряд, а один з них , учень 7-го класу гімназії, Григорій Пипський, заспівав гімн «Ще не вмерла Україна», який підхопили інші.

Бій на станції Крути не є зразком військового мистецтва, а є героїчним подвигом, символом нескореності духу української нації, яку не так просто поставити на коліна».

В кінці заходу відбувся перегляд художнього фільму «Імена в мармурі», в якому розповідається про національно-визвольну боротьбу молодих естонських патріотів, які так само як українські студенти, гімназисти, учні військових шкіл, стали на захист незалежності Естонії від більшовицької окупації. «Імена в мармурі» - історія про формування свідомості та характеру, почуттів та героїзму молодих людей, які насамперед прагнули виконати свій патріотичний обов’язок перед Батьківщиною.

 

Прес-служба Надвірнянської районної організації ВО «Свобода»

Категорія: Новини | Переглядів: 897 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
04:48
 
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0