П'ятниця, 03.05.2024, 02:40




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2014 » Квітень » 19 » З Великодніми дарунками надвірнянські свободівці відвідали легендарних вояків УПА Дм Верхоляка, Мих Юркевича та сотенного Мирослава Симчича
01:48
З Великодніми дарунками надвірнянські свободівці відвідали легендарних вояків УПА Дм Верхоляка, Мих Юркевича та сотенного Мирослава Симчича

Уже традиційно у продовж останніх років у передвеликодню п’ятницю надвірнянські свободівці з великодніми дарунками відвідали легендарних вояків УПА Дмитра Верхоляка (псевдо «Дуб»), Михайла Юркевича (псевдо «Відважний») та сотенного Мирослава Симчича (псевдо «Кривоніс»). Це видатні постаті, які своєю участю в національно-визвольній боротьбі українського народу 40-50-х рр. ХХ ст. зробили важливий внесок у розбудову Української Самостійної Соборної Держави.

      

      

Дмитро Верхоляк і Михайло Юркевич розповіли про причини вступу в лави УПА та особливості збройної боротьби українського народу: « Я не міг спокійно спостерігати за тим, як відбувається знищення загонами НКВС місцевого населення та встановлення окупаційної радянської влади. Вони були надзвичайно жорстокими: вбивали, катували, ґвалтували, депортували, грабували. Я, будучи молодим, національно свідомим хлопцем, не міг не стати на захист своєї рідної землі, свого рідного народу», - зазначив Дмитро Верхоляк. «Псевдо «Дуб» я отримав не тільки завдяки своїй кремезній постаті, але й на згадку про іншого повстанця, який загинув під час бойових дій».

Надвірнянські свободівці не тільки привітали вояків з великим християнським святом Великодня, побажавши міцного здоров’я, Божого благословення, сили духу, витривалості в такий складний для Української держави період, а й принесли якісні продукти до великоднього кошика.

 Відвідали славетних повстанців викладач історії Прикарпатського військово-спортивного ліцею, свободівка Мирослава Губарчук, депутат Надвірнянської міської ради Валерій Спасюк, голови осередків  ВО «Свобода» в с. Пасічна Олексій Типусяк та с. Заріччя  Микола Геник.

      

В Коломиї до надвірнянських свободівців, щоб привітати сотенного УПА Мирослава Симчича, приєдналися голова Надвірнянської районної організації ВО «Свобода», депутат Надвірнянської районної ради Михайло Іваночко та очільник Івано-Франківської обласної організації ВО «Свобода», депутат Івано-Франківської обласної ради Василь Попович. Націоналісти подарували сотенному УПА портрет головнокомандувача, генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича.

      

      

      

Василь Попович відзначив історичне значення національно-визвольної боротьби УПА в історії української нації та особистий внесок Мирослава Симчича в боротьбу за незалежність і соборність України. «Історія України – це історія боротьби її народу за незалежність. Наймаштабніше та найбільш ідеологічно обґрунтоване прагнення українців створити власну державу проявилося в ХХ столітті. Вояки УПА разом із Січовими Стрільцями, вояками Української Галицької Армії, повстанцями Холодного Яру, іншими українськими військовими формуваннями часів національно-визвольних змагань сучасної історії, вояками Карпатської Січі, дисидентами вибороли історичне право українського народу мати свою власну державу, яка була проголошена за результатами Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року. Я, як кандидат в народні депутати України на проміжних виборах до парламенту по одномандатному виборчому округу №83 від ВО «Свобода», докладу всіх зусиль, щоб боротьба вояків ОУН-УПА була визнана на державному рівні».

      

Голова Надвірнянської районної організації ВО «Свобода» Михайло Іваночко та викладач історії Прикарпатського військово-спортивного ліцею, свободівка Мирослава Губарчук, спілкуючись з Мирославом Симчичем, хотіли почути з перших вуст свідчення очевидця про особливості національно-визвольної боротьби ОУН-УПА на теренах Прикарпаття.

Мирослав Симчич розповів про свій тернистий, жертовний шлях борця за незалежність українського народу, про події, людей які, вплинули на формування його національної свідомості, активної громадської позиції, про події, які приніс українцям Західної України, так званий, «Золотий вересень», про перебування в юнацькій сітці ОУН, про особливості проходження військового вишколу в УПА, про чудодійне зцілення руки, яка була поранена в ході військових дій за Космач, про умови таборового життя під час неодноразового перебування в радянських концтаборах, повстання політв’язнів проти тюремної адміністрації. Особливо для викладача історії військового ліцею була цікавою розповідь про бій за «бандерівську столицю», як її називали більшовики, село Космач, внаслідок якого було повністю знищено дивізію НКВС з її командиром, генерал-майором Миколою Дергачовим.

Очільник надвірнянських свободівців Михайло Іваночко зауважив: «На теренах, де діяла УПА, народ уже давно визнав повстанців – у кожному селі Західної України можна побачити збудований за кошти місцевої громади пам’ятник, там і досі згадують імена героїв – упівців, які вийшли з їхнього населеного пункту, старше покоління вчить молодь повстанських пісень, закликає брати приклад з українських героїв, які свідомо віддавали своє життя на вівтар Незалежності. І тому нашим святим обов’язком є віддавати належну шану воякам УПА і живим, і тим, яких вже нажаль не має посеред нас».

 «На сучасному етапі українського державотворення надзвичайно актуальним є національно-патріотичне і військово-патріотичне виховання української молоді. Адже, національно свідома, фізично та духовно здорова молодь є гарантом майбутнього української нації, Української держави. Українська національно-визвольна боротьба першої половини ХХ століття засвідчила, що саме в найбільш скрутний період українські національні інтереси захищала така всебічно розвинута молодь: січові, пластові, сокільські та інші молодіжні товариства, які в 40-50-х роках ХХ ст. були вояками УПА. Тому одним із  основних завдань  ВО «Свобода» є затвердження на державному рівні української національної ідеї, національно-соціальної ідеології, направленої на те, щоб на державному рівні проваджувати в життя «Програму захисту українців», - підкреслила свободівка Мирослава Губарчук.

      

      

Мирослав Симчич зазначив: «Єдиною політичною силою, яка зможе вивести Україну з важкої політичної, соціально-економічної, духовної кризи, забезпечити основні права і свободи українських громадян є Всеукраїнське об’єднання «Свобода». Тому я буду підтримувати на президентських виборах її очільника Олега Тягнибока, а на проміжних виборах до парламенту голову обласної організації ВО «Свобода» звертатимусь до прикарпатців віддати свій голос за Василя Поповича. Це мій особистий та ідеологічний вибір».

      

      

На згадку про зустріч Мирослав Симчич подарував надвірнянським свободівцям документально-художню повість Михайла Андрусяка «Брати Грому», календар-літопис пам’ятних дат УПА та особисті світлини.

Прес-служба Надвірнянської районної організації ВО «Свобода»

Категорія: Новини | Переглядів: 853 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
02:40
 
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0