Середа, 01.05.2024, 21:20




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2013 » Жовтень » 11 » Надвірнянські свободівці провели в Прикарпатському військо-спортивному ліцеї заходи щодо вшанування Української Повстанської Армії
14:14
Надвірнянські свободівці провели в Прикарпатському військо-спортивному ліцеї заходи щодо вшанування Української Повстанської Армії

«Боротьба за волю і незалежність соборної України була довготривалою: вночі і вдень, в селі, і в лісі карались, мучились, змагались в нерівному бою з ворогами, але крок за кроком наближали ранок свободи наші славні герої – українські повстанці.»

10 жовтня 2013 року надвірнянські свободівці провели в Прикарпатському військово-спортивному ліцеї заходи щодо вшанування Української Повстанської Армії. Захід був організований вчителем історії та правознавства Прикарпатського військово-спортивного ліцею Мирославою Губарчук та головою осередку ВО «Свобода» с. Пасічна Олексієм Типусяком.


У вступній промові Мирослава Губарчук охарактеризувала особливості національно-визвольної боротьби УПА і чому УПА є унікальною в світовій історії.

Феномен 1. За плечима УПА не стояла держава, яка б забезпечувала її зброєю, військовою технікою, амуніцією, продовольством, медикаментами.

Феномен 2. Не було вищих військових закладів, які б забезпечували офіцерськими кадрами.

Феномен 3. Національно-визвольна боротьба УПА тривала на три фронти: проти німецьких окупантів, радянських партизан і спецзагонів НКВС, польської Армії Крайової.

Феномен 4. Ідея всенародної боротьби: до 1944 р. було завершено формування територіальної структури УПА, яка охопила своїми діями території сучасних Волинської, Рівненської, Житомирської, Хмельницької, Вінницької, Тернопільської, Івано-Франківської, Львівської, Закарпатської областей, східні землі Підкарпатського та Люблінського воєводств Польщі.

Феномен 5. УПА була всенародною  українською армією: місцеве населення допомагало всім чим могло – рятували харчами, одягом, притулком, медикаментами…


Особливо цікаво відбулася зустріч з учасниками хору Надвірнянського районного братства вояків УПА «Заграва»,який очолює Михайло Юркевич. Було виконано цілу в’язанку рідкісних українських повстанських пісень. Як зазначив Голова братства Михайло Юркевич, «Повстанська пісня завжди була тією могутньою силою, потугою, яка у надзвичайно складних обставинах національно-визвольної боротьби в роки Другої світової війни та після її закінчення, піднімала бойовий дух українських повстанців, які віддавали свої молоді життя на вівтар незалежності Української Держави.»


Ліцеїсти із захопленням слухали українські патріотичні пісні, головною тематикою яких була ідея захисту українських земель від ворожих окупантів та боротьба за волю і соборність Української Держави.


Вкінці заходу Олексій Типусяк наголосив, що «Українська держава потребує національно свідомої молоді, яка має брати приклад із героїчної боротьби вояків УПА. Адже саме молодим ліцеїстам Прикарпатського військово-спортивного ліцею має бути небайдуже минуле, сучасне та майбутнє держави в якій вони живуть.»


А Мирослава Губарчук зазначила: «Звідки черпає силу увесь народ, як не з патріотизму, а патріотизм є тим вищим і благороднішим, чим більше опирається на Божий Закон; бо, що в’яже всіх громадян в одно, як не любов до Батьківщини і, що є найбільшою силою суспільства, як не сама злагода і  його єдність , а найкраще цю згоду та єдність знайдете у християнській любові, і саме вона творить безстрашних і непереможних лицарів духа».

Категорія: Новини | Переглядів: 737 | Додав: Націоналіст | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 volodyk (11.10.2013 15:01) [Матеріал]
:o

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
21:20
 
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0