Неділя, 05.05.2024, 12:38




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2013 » Вересень » 6 » Манолій Піцуряк: «Псевдореформа в медицині, крім зміни вивіски нічого не зміниться»
00:49
Манолій Піцуряк: «Псевдореформа в медицині, крім зміни вивіски нічого не зміниться»

5 вересня у стінах Надвірнянської районної ради відбулося засідання комісії з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення.

Основним в порядку денному комісії було питанням щодо створення Центру первинної медико-санітарної допомоги Надвірнянському районі. На засідання комісії, за дорученням голови обласної ради Скрипничука Василя Михайловича, прибув голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я, сім'ї, материнства та дитинства – Манолій Піцуряк.

Манолі Васильович, маючи багаторічний досвід роботи, будучи вже спеціалістом у цій справі, розповів про всі позитивні та негативні сторони  цієї реформи. Манолій Піцуряк зазначив: «Цю реформу спершу проводять у  пілотних областях, а це Донецька, Вінницька, Дніпропетровська та м. Київ і яка має бути завершена у 2015 році. Це, як говорять автори реформи, дозволить побачити позитивні та негативні сторони медичного реформування системи охорони здоров'я, як для сільської місцевості так і для великих міст. Враховуючи, що для реформування потрібні немалі кошти і інші області, маючи належне фінансування, можуть самі приймати рішення щодо реформування медичної системи».

«Створення Центру первинної медико-санітарної допомоги нічого кращого не зробить ні для лікаря, ні для хворого», - зауважив Манолій Піцуряк. За його словами при існуючій моделі все, що роблять лікарі загальної практики, в лікарських амбулаторіях, поліклінічних відділеннях ЦРЛ, будуть робити і у Центрах первинної медико-санітарної допомоги. Але тут можуть виникнути певні незручності при створенні цього центру.

По-перше, фінансування для центру буде здійснюватися за кошти районного бюджету. Вторинний рівень (поліклінічне та стаціонарне відділення) з обласного бюджету. Тобто виникає питання, як районна влада зможе координувати дію всіх цих служб? Якщо ж фінансування центральної районної лікарні буде проводитися з коштів районного бюджету, то яким чином буде іти фінансування двох головних розпорядників коштів, адже це суперечить статті 22 Бюджетного Кодексу України.

По-друге, виникає питання, а що буде з поліклінічною допомогою? «Такі поліклінічні відділення, - розповідає М. Піцуряк -, які діють наприклад у Ланчині, Делятині в перспективі не будуть функціонувати взагалі. Натомість людям доведеться їхати за медичною допомогою до районного центру чи в ближчі місця. Це призведе до збільшення і так не малих черг та віддалення доступності медичної допомоги, яка надається цими спеціалістами.

По-третє, відбудеться скорочення чисельності працівників. Адже у амбулаторіях загальної практики та сімейної медицини такі посади, як  лікар стоматолог, акушерка, лаборант, медсестра фізіотерапевтичного кабінету не передбачені. Поліклінічні відділення центральних районних лікарень стануть консультативними поліклініками, де значно зменшиться кількість лікарів вузьких спеціалістів.

По-четверте, чим це буде краще для людини? Це тільки віддалить населені пункти від вторинної медико-санітарної допомоги.

По-п'яте, виникають труднощі із ліцензуванням на медичну практику, ліцензії на роботу з наркотичними середниками та ін.

По-шосте, на сьогодні чітко не розподілені функції швидкої медичної допомоги та центру первинної медико-санітарної допомоги щодо надання невідкладної медичної допомоги населенню. Будуть виникати спірні питання, хто саме повинен надати пацієнту медичну допомогу.

Крім зміни вивіски нічого не зміниться. Таку практику проводять розвинені країни світу, але для України вона є несвоєчасною та нераціональною, тому що недостатнє фінансування, непродумане проведення реформ, не враховано помилки, які виникли в пілотних областях та ряд інших чинників, що  призведе до втрати доступності, поступовості у наданні медичної допомоги та може зруйнувати все те, що було надбане попередніми поколіннями, - підкреслив М. Піцуряк.

Яскравим прикладом цього можуть служити реформи, які були проведені у сільському господарстві, промисловості, що привело тільки до збільшення проблем та занепаду цих галузей.

Одним і чи не єдиним аргументом авторів проекту рішення, яке було винесено на розгляд комісії за створення Центрів первинної медико-санітарної допомоги є краще фінансування. Але, що на сьогодні заважає зробити це фінансування кращим при існуючій моделі? Аргументів на це питання немає.

«Логічно було б, не поспішаючи, дочекатися результатів реформування медицини, які проходять пілотних областях. Адже на це й проводяться реформи поступово, щоб вивчити  застосування реформ на практиці, зважити на всі позитивні та негативні сторони, зробити з цього висновки і вибрати оптимальний варіант», – сказав на завершення Манолій Піцуряк.

«Зараз впровадження будь-яких реформи в медичній царині в нас, тут на місцях, недоречно, несвоєчасно та крім зміни вивіски нічого не зміниться».


 Прес-служба Надвірнянської районної організації ВО «Свобода»

Категорія: Новини | Переглядів: 638 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
12:38
 
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0