Субота, 04.05.2024, 21:06




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2014 » Червень » 15 » Надвірнянські свободівці здійснили сходження на гору Березовачку до бункера «Грома»
21:07
Надвірнянські свободівці здійснили сходження на гору Березовачку до бункера «Грома»

13 червня 2014 року надвірнянські свободівці  здійснили сходження на гору Березовачку, де розташований бункера полковника УПА Миколи Твердохліба - «Грома».

17 травня цього року минуло 60 років, відколи на горі Березовачка зустріли свою смерть останній командир Військової округи "Говерла” УПА "Захід”  - полковник "Грім” (Микола Твердохліб)  з дружиною Ольгою.

Останній бункер УПА – в надвірнянських Горганах, на схилі гори Березовачка. Під самою вершиною – на висоті 1350 метрів відкриваються краєвиди  в бік присілку Максимець, села Зелена. Внизу с. Бистриця. Брили, порослі мохами, виступають із стежки. Збудований  бункер чотирма повстанцями восени 1953 року в суворих умовах конспірації. Зиму 1953-1954 років в ньому прожили 6 вояків УПА, серед яких був і останній командир Військової округи "Говерла” УПА "Захід”  - полковник "Грім” (Микола Твердохліб)  з дружиною. У 1954-му тут прийняв бій і смерть легендарний полковник Грім.  Минулого року до свята Покрови і дня створення УПА бункер відновили.

      

Пом’янути героїв УПА до бункера вийшли надвірнянські свободівці. Серед них ті, хто відновлював криївку, святі отці, щоб відправити панахиду, за померлими і ті, хто ще пам’ятають повстанські часи - Настуня Яремчук. Ця жінка важила життям, як зв’язкова, носила до бункера передачі.

      

Тут, біля бункера, ми відчуваємо якусь таємничість і ті, хто спускався до криївки розумів, в яких неймовірних умовах потрібно було вижити, тут, у лісі, в ті холодні зими переховуватися,  не замерзнути, не бути впійманим. Скільки потрібно було сил і терпіння все це пережити?

«Лише на мить уявіть собі, як тяжко було воювати у ті часи, які випробування пережила Українська Повстанська армії, яка боролася спершу з польською, потім з німецькою, а потім з совєтською  імперіями – це справжній подвиг, який кличе нас сьогодні до боротьби з російськими окупантами. Ми не віддамо своєї Незалежності. Смерть окупантам!», – наголосив голова Надвірнянської міської організації ВО «Свобода» Олег Туєшин.

      

Не рік, не два, а цілих 12 літ героїчне подружжя Миколи та Ольги Твердохліб вело боротьбу з окупантами в неймовірно важких умовах повстанського життя. Це місце є святим для всіх істинних патріотів України, воно є свідком геройської смерті повстанського подружжя 17 травня 1954р. Командир «Грім» останній свій шлях пройшов як Герой. Він заслуговує на те, щоб йому віддавали данину шани і поваги.

Депутат районної ради Віталій Котляров брав активну участь у відновленні бункера. Свободівець розповів, що бункер потребував реконструкції, оскільки місце його розташування та складні природні умови час від часу спричиняють його руйнування. Кошти на матеріали для проведення відновлювальних робіт було виділено з обласного та районного бюджету.  Багато людей з нашого району доклалися до відновлення, добровільно приходили на допомогу місцевим лісникам.

Сьогоднішнє сходження стало можливим за сприяння працівників районної адміністрації.

      

"Маршрут до бункера довжиною 9 км, вже не під силу тим нечисленним ветеранам ОУН-УПА, які ще живі. Тому завданням їх нащадків, молодих українських патріотів та націоналістів є підхопити естафету пам'яті та національної звитяги, прославляти їхній чин та відвідувати місця, які пов'язані з героїчною боротьбою наших предків. Нехай світла пам'ять "Грома" та десятків тисяч інших патріотів служить нам дороговказом" – підсумував  свободівець Віталій Котляров.

Слава Україні!

 

Прес-служба Надвірнянської районної організації ВО «Свобода»

 

Категорія: Новини | Переглядів: 770 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
21:06
 
Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0