Середа, 08.05.2024, 14:01




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2012 » Червень » 8 » Прикарпатська «Свобода» провела акцію протесту на захист української мови
22:57
Прикарпатська «Свобода» провела акцію протесту на захист української мови

8 червня з ініціативи Івано-Франківської обласної організації ВО «Свобода» під стінами обласної державної адміністрації відбулася акція протесту на захист української мови.

Напередодні «свободівці» звернулися до жителів краю прийти та висловити свою незгоду з ухваленням законопроекту Колєсніченка-Ківалова «Про засади державної мовної політики», яким провладна більшість вкотре зробила спробу відволікти українців від економічних та соціальних питань і поглибити суперечності між жителями різних регіонів. Законопроект, на їхню думку, передбачає введення російської мови в Україні як другої державної.

О 9.00 біля будівлі ОДА розпочали збиратися депутати місцевих рад Прикарпаття, які привезли з собою чимало небайдужих до долі української мови. Депутат обласної ради Василь Попович, який модерував захід, сказав: «Ми зібралися тут, аби продемонструвати цій владі, що мовою торгувати не можна, що мова – це святе. Сьогодні нам наплювали в душу… І ми недарма стоїмо біля стін ОДА, адже її керівник Михайло Вишиванюк, його заступники, керовані ними фракції Партії регіонів і «Відродження» та інші не їхали до Верховної Ради, щоб захистити українську мову». Відтак пікетувальники кричали Вишиванюкові «Ганьба!» за те, що він не поїхав до столиці захищати українську мову.

Тим часом розпочалася чергова сесія обласної ради, депутати якої (серед них і М.Вишиванюк) на чолі з її головою, чільником Прикарпатської «Свободи» Олександром Сичем у зв’язку з мітингом вийшли до громади. О.Сич поінформував пікетувальників про позачергову сесію облради на захист української мови, що відбулася 5 червня під стінами Верховної Ради у Києві. «Івано-Франківська обласна рада на 95 відсотків ухвалює рішення, які стосуються соціально-економічного розвитку нашого краю. Але коли йдеться про проблемні моменти розвитку нашої держави, як сьогодні, ми принципово будемо стояти на захисті цих інтересів. Вважаю, що місцеве самоврядування, зокрема на Західній Україні, є чи не єдиним форпостом в захисті нашого права будувати українську, національну, правову, соціальну державу. Бо на всіх інших рівнях такі головні характеристики сучасної цивілізованої держави нівелюються… Якщо говорити про мову, то німець має розмовляти німецькою, англієць – англійською, італієць – італійською, росіянин – російською, поляк – польською… Чому у нас забирають право розмовляти українською мовою? Мову – як маму – не обирають. Це доля, що нас народила саме українська мама і саме українською мовою вона нам співала українські пісні. І той, хто ставить під сумнів – треба чи не треба захищати мамину мову, є зрадником не те, що такої субстанції як нація, а власної мами», - наголосив голова облради. О. Сич закликав усіх депутатів стати пліч-о-пліч, коли визначаються основи нашої держави і ніколи не забувати про те, що вони обрані народом представляти його інтереси і захищати цінності.

Заступник голови облради, заступник голови обласної організації ВО «Батьківщина» Василь Гладій подякував усім, хто взяв участь у заході і сказав: «Всі ініціатори, і ті, хто голосував за мовний законопроект у першому читанні мають знати, що, коли прийде на це час, відповідатимуть перед справжнім українським судом, перед українським народом. Тому що цей законопроект – це порушення Конституції, інших законів України та норм міжнародного права. На його думку, у нас сьогодні немає мовної проблеми, її створили штучно, переслідуючи певні цілі».

Відтак О. Сич запросив до слова М. Вишиванюка, який упродовж мітингу стояв поруч з ним перед громадою, на що пікетувальники почали свистати і кричати «Ганьба!». Вочевидь, ці незручності не додавали Михайлу Васильовичу ораторської наснаги, бо виступ його тривав менше хвилини. Проте він, звертаючись до громади, наголосив: «ОДА і всі райдержадміністрації підтримують вашу позицію і рішення обласної ради. І я, як голова ОДА, докладу максимум зусиль, щоб даний законопроект був заветований і не прийнятий.
Вислухали люди й емоційний виступ головного «фронтовика» Івано-Франківщини Володимира Шкварилюка: «Україна дуже хвора, бо має таку хворобу як Партія регіонів. ПР проголосувала за мовний законопроект у першому читанні. Але поставити хрест на Українській державі їм не вдасться. Вони зрадили своїх батьків, плюнули на могили своїх дідів і передків, які кров’ю виборювали нашу українську незалежність… Пліч-о-пліч ми захистимо Україну…»

Не обійшовся захід і без перформансу, влаштованого депутатом обласної ради від ВО «Свобода» Сергієм Адамовичем, який зі старою валізою, на якій було написано: «Вокзал – Росія» вийшов до пікетувальників і сказав: «Ухвалення мовного законопроекту Колесніченка-Ківалова «Про засади мовної політики» у першому читанні могло б і не відбутися, якби галицькі парламентарі-зрадники, які належать до Партії регіонів – Ігор Зварич і Володимир Личук не проголосували за нього. Ці люди є злочинцями, сепаратистами, які хочуть розколоти країну за мовною ознакою. Або ж їм дуже погано жити в Україні. То дамо їм можливість виїхати в Росію». Це іронічне вкраплення в захід прикарпатці привітали бурхливими оплесками і цілком серйозно почали збирати гроші депутатам Верховної Ради на дорогу «додому».


Також перед мітингувальниками виступив відомий український письменник, лауреат Шевченківської премії Степан Пушик, який зазначив, що письменники перші виступили на захист української мови і закликав не говорити багато, а діяти, бо поки ми молодь не розбудимо, а старі вожді триматимуться за партії, то не буде нічого. «Ми повинні пустити ту силу, тих легінів, які походять від слова «легіонер», аби йшли в атаку, тому що сталося те як Переяславська рада, після чого було Андрусівське перемир’я з поляками, коли по Дніпру поділили Україну на російську і польську. О таке щось робиться тепер. І якщо Президент цього не розуміє, то він має подати у відставку негайно…», – вважає він.


На завершення заходу, голова Надвірнянської районної організації ВО «Свобода, депутат районної ради Михайло Іваночко зачитав звернення депутатів місцевих рад та громадськості Прикарпаття до голови ВРУ Володимира Литвина та Президента України Віктора Януковича з вимогою недопущення законопроекту Колесніченка-Ківалова «Про засади мовної політики», як такого, що істотно суперечить вимогам Конституції України та несумісний з основами суверенітету держави. У випадку ухвалення такого антиконституційного акту депутати вимагають від Президента України негайного його заветування та дострокового припинення повноважень Верховної Ради.
Категорія: Новини | Переглядів: 721 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
14:01
 
Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0