Понеділок, 29.04.2024, 06:11




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2010 » Грудень » 14 » Сюрпризи Житлового кодексу
08:47
Сюрпризи Житлового кодексу

Українці ще добре не оговталися після хвилювань, що принесло прийняття Податкового кодексу, а на верхах вже наповну говорять про новий – Житловий. Що ж обіцяє цей документ?

Потреба є

Справа у тому, що сьогодні у житлово-комунальних питаннях ми керуємося житловим кодексом 1987 року. Погодьтеся, що прийнятий 27 років тому та ще й за часів СРСР, він просто морально застарів. Тим більше, тоді ніхто ні сном, ні духом не чув про вимоги Міжнародного валютного фонду.

А до речі, нарахування пені за несплату житлово-комунальних послуг, що прописано у кодексі, зумовлене саме вимогами МВФ. Фонд не хоче давати черговий кредитний транш країні, яку нібито «обкрадають» власні громадяни.

Тож настав час братися за новий Житловий кодекс. І то не від сьогодні. Розробляється він уже доволі довго. Верховна Рада прийняла його в першому читанні 6 листопада 2009 року. А 2 грудня цього року мала розглянути у другому. Та поки що справу відклали.

Що ж такого кардинально нового прописано у цьому документі? За словами Андрія Івановича, юриста Івано-Франківської правничої агенції, після прочитання документа у нього напрошується один висновок – прийняття кодексу має за мету згрупувати і систематизувати всі закони і підзаконні нормативні акти, що стосується житлово-комунальних відносин, в один офіційний документ. «Але, читаючи проект кодексу, я ніде не побачив, що ці самі акти припиняють своє існування». Тож починається плутанина.

Всі в ОСББ

Кодекс має і кілька кричущих нововведень. «Найбільше, що привертає увагу, – каже Іванович, – це обов’язкове створення ОСББ. Якщо сьогодні в Україні цей процес, на відміну від інших держав, є справою добровільною, то проект Кодексу передбачає його обов’язковість».

Тобто, по суті держава перекидає свої функції з обслуговування житлових будинків на плечі самих мешканців. Тепер подумайте, скільки будинків у нашому місті потребують ремонту? Передав-ши їх у власність ОСББ, держава позбудеться головного болю, а весь фінансовий тягар ляже на плечі мешканців.

Правда, каже юрист, при цьому пропонуються кілька шляхів, які мають стимулювати до реєстрації тих ОСББ. «Перший шлях – це часткова участь у фінансуванні капітального ремонту багатоквартирних житлових будинків. Проте жодних механізмів того, як саме це має відбуватися, не прописано, – розповідає Андрій Іванович. – І загальне враження складається таке, що ці пункти матимуть тільки декларативний характер. Ще одне – держава бере на себе обов’язок фінансування енергозберігаючих технологій у будинку. Для прикладу, вона мала би встановлювати ті ж нові віконні рами, які зберігають тепло. Але знову – реальних механізмів втілення цього у життя я там не побачив».

Методика виселення

Та найбільше хвилює людей те, що згідно з новим кодексом можна просто позбутися власного житла.

По-перше, у законопроекті вводиться нарахування пені за несплату комунальних послуг. Ця пеня вводиться у розмірі 0,1?% за кожен прострочений день оплати. І рости ця сума може до безкінечності.

Давайте подивимося, які борги сьогодні мають мешканці нашого міста. Так, за словами начальника планово-експлуатаційного відділу УЖКГ Ольги Білецької, на 10 листопада населення заборгувало жекам 10 млн. 154 тис. грн. Тільки за цей рік борг наростили на 612,4 тис. грн. «Водоекотехпрому» – 6 млн. 719 тис. грн., за цей рік він збільшився на 225.3 тис. грн. І чи не найбільше боргів – перед «Теплокомуненерго» – 30 млн. 481 тис. «За 11 місяців цього року населення трохи зменшило свій борг, – каже Білецька. – А саме на 3 млн. 481 тис. грн.».

Звісно, пеня, це стимул не тільки платити, але і платити вчасно. Натомість, існує ще один аспект – є люди, з яких той борг просто стягнути нема з чого. А тут ще й пеня. Тож, можливо, декому доведеться розплачуватися за надані послуги власним житлом…

До речі, позбутися квартири можна буде і без боргів. «У документі є досить таки широкий перелік підстав, за яким дозволяється вилучення житла, – каже Андрій Іванович. – Для прикладу, примусове виселення мешканців з будинків, які підлягають рекон-струкції або йдуть під знос, без 100?% згоди жителів. Або ж, якщо у знесенні будинку виникне соціальна необхідність – мешканців будуть виселяти у примусовому порядку, якщо будинок, в якому вони проживають, заважатиме будівництву мостів чи доріг».

Замість квартир, з яких людей виселятимуть, їм мають надати інше житло. При чому, якщо раніше воно мало бути в тому самому мікрорайоні, то тепер – де завгодно в межах міста. Постає чимало питань.

«А у самому проекті немає чіткого опису, хто визначає соціальну необхідність у вилученні приватного житла – тобто яким чином це робиться, які органи це оцінюють. На практиці це може призвести до того, що буде масово порушуватися право приватної власності», – каже юрист.
І це тільки деякі нововведення. Тож чекаємо на прийняття. За останньою інформацією, це має статися у січні наступного року. Може, хоч на свята Майдан відпочине…

Володимир Гринішак

Категорія: Дописи | Переглядів: 656 | Додав: Націоналіст | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
06:11
 
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0