Субота, 04.05.2024, 15:15




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2014 » Червень » 25 » Вшанування пам'яти Січових Стрільців Карпатської України на Яблуницькому перевалі
00:30
Вшанування пам'яти Січових Стрільців Карпатської України на Яблуницькому перевалі

 22 червня 2014 року на Яблунецькому перевалі, який знаходиться на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей, відбулося вшанування світлої пам’яти вояків Карпатської Січі, які боролись за незалежність Карпатської України в березні 1939 року, а також було вшановано світлу пам'ять Героїв Небесної Сотні.

Участь у поминальних заходах взяли духовенство, представники Рахівської, Яремчанської, Надвірнянської, Коломийської  організацій ВО «Свобода», вояки Братства ОУН-УПА Івано-Франківської та Закарпатської областей, представники органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань, місцеві жителі. За убієнними січовиками, які були перепоховані на цьому карпатському перевалі, відправлено панахиду.

«За вільну Українську Державу боролися цілі покоління українців, за незалежну державу полягла і наша молодь. Пам'ять про це кривавими ранами вкарбована в серця матерів та землі української», - зазначив заступник голови Івано-Франківської ОДА, керівник апарату, Сергій Адамович, – «Україна відбулася ціною крові молодих людей. В ці дні ми перегортаємо сторінку історії і молимось за те, щоб Революція Гідності, яка вже змінила країну, не була марною, а захисники рідної землі, які в цю хвилину оберігають кордони рідної держави, повернулися живими та здоровими до своїх родин».

Всі виступи про героїчну боротьбу карпатських січовиків поєднувалися з патріотичними піснями у виконанні хорів Надвірнянської та Коломийської станиці братства ОУН-УПА, а також самодіяльних колективів з Яремча, Яблуниці, Рахова.

Викладач історії Прикарпатського військово-спортивного ліцею, свободівка Мирослава Губарчук, розповіла про основні віхи історії національно-визвольної боротьби Карпатської України, особливості формування її збройних сил – Карпатської Січі, а також героїчний Чин і звитягу галичан, членів Організації Українських Націоналістів, які надали допомогу своїм братам-українцям в боротьбі за незалежність Карпатської України.

«Для захисту територіальної цілісності Карпатської України були створені, спочатку, загони народної оборони, які стали основою формування збройних сил Карпатської Січі за активної участи ОУН, місцевих добровольців та добровольців з Галичини, які були членами ОУН. Було створено Головну Команду, до складу якої увійшли видатні галицькі офіцери, члени ОУН: Роман Шухевич, Михайло Колодзінський, Зенон Коссак. Чисельність Карпатської Січі у березні 1939 року нараховувала до 12 тисяч вояків. Після проголошення незалежности Карпатської України тривала військова агресія Угорщини, яка розпочалася ще в ніч з 13 на 14 березня 1939 р. Особливо запеклими були бої на Красному полі, по лінії Ужгород-Мукачево-Берегове-Виноградів та на карпатських перевалах. Тих галичан, які потрапили в угорський полон, було передано польській прикордонній службі, яка дала наказ розстріляти наших українських патріотів, розстріляти за їхню національну приналежність…». Вкінці свого виступу, аналізуючи сучасне суспільно-політичне становище України, Мирослава Губарчук зазначила: «Ми повинні всі зрозуміти, що Революція Гідності і боротьба за справді українську Україну не завершилася. Для націоналістів  «Свобод» - це справа честі, священна пам'ять про всіх тих, які загинули на Грушевського та Інститутській у Києві, які загинули і гинуть на східному фронті України проти московитів. І хотілося б закінчити свій виступ гаслом  - «Герої не вмирають!».

Прес-служба Надвірнянської районної організації ВО «Свобода»

Категорія: Новини | Переглядів: 535 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
15:15
 
Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0