Четвер, 09.05.2024, 10:50




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2012 » Липень » 23 » Свободівці вшанували Степана Ленкавського в с. Фитьків
01:56
Свободівці вшанували Степана Ленкавського в с. Фитьків

 

22 липня 2012 у с. Фитьків Надвірнянського району свободівці відзначили річницю народження славного сина української нації Степана Ленкавського. Саме у Фитькові Степан Ленкавський провів дитячі роки, де служив священиком його батько.

Численна громада села прийшла віддати шану засновнику ОУН, провіднику української нації. Священик УГКЦ о. Іван Качанюк відправив панахиду за Степаном Ленкавським та всіма односельчанами, які згинули у боротьбі за українську державність.

 

«Українська ідея, яка була ціллю всього життя Степана Ленкавського, за нинішніх реалій, на жаль, повністю знівельована, – сказав, звертаючись до присутніх о. Іван. – Нашу ідею завжди топтали, нашу ідею завжди знищували і прагнули вбити в нас почуття національної гордості. Ми не знаємо до нині нашої правдивої історії. В шкільних підручниках, за якими навчають наших дітей, перекручена історія. Ворог і надалі планово та підступно руйнує українську ідею. Дійшло до того, що в Україні ліквідували українську мову. Ми повинні пам’ятати, маючи людську гідність, що не тільки матеріальним живе людина, але й духовним. Віл також має в яслах сіно, у відрі пійло, але він прив’язаний у стайні і на ньому одягнено ярмо. Потрібно українцям прагнути до волі та свободи».

 

Голова Надвірнянської районної організації ВО «Свобода» Михайло Іваночко звернувся до присутніх із закликом пробудитися. «Ми збайдужіли до своєї долі, до долі своїх дітей та онуків. Ми зачарувалися «вождями народу» в 2004 році і тепер розчаровані махаємо рукою, мовляв, буде що буде… Ще 80 років тому у набагато важчі часи для України, яка потерпала від різних окупантів, Степан Ленкавський написав першу заповідь українського націоналіста: «Здобудеш Українську Державу, або загинеш у боротьбі за Неї». Саме на неї потрібно рівнятися, не складати рук, не бути байдужими. Вчора провладна банда вирішила, що українці повинні працювати на них на п’ять років більше, прийнявши Пенсійну реформу, сьогодні вони забирають у нас мову, завтра заберуть волю і життя. Сьогодні на нас з небес дивляться  ті, що боролися і гинули за українську націю. Вони споглядають на нас і сподіваються на нас, що саме ми станемо на захист України, і українці будуть господарями на своїй землі, вигнавши з провладних кабінетів яничарів та запроданців», – наголосив Михайло Іваночко.

 

Також про родину Ленкавського та деякі цікаві моменти з його життя в с. Фитьків розповів націоналіст поважного віку, колишній вчитель місцевої школи, дослідник життя Ленкавського Іван Попович.


На відзначення річниці Степана Ленкавського завітав депутат Івано-Франківської обласної ради від ВО «Свобода» Манолій Піцуряк. Він подякував всім жителям патріотичного українського села, які віддають данину пам’яті борцям за волю України і в першу чергу своєму односельчанину, славному сину України Степану Ленкавському та багатьом відомим та невідомим синам та дочкам, які своєю жертовністю у боротьбі наближували нас до незалежності. «Нашим героям, які полягли за волю та незалежність України сьогодні потрібне тільки визнання і аби пам'ять про них жила серед народу, щоб приходила громада на такі пам’ятні місця вклинитися та пом’янути їх. А нам не складати рук і не плакатися, а братися до роботи, до боротьби. Не можна бути байдужим до долі України, тому що Україна починається з тебе, з твоєї родини, з твого села. Будьмо патріотами свого села, свого краю! Тоді буде квітуча Україна та щаслива українська родина, буде українець володарем власної долі на своїй, Богом даній, українській землі», –зазначив у своєму виступі Манолій Піцуряк.

 

 

Націоналісти урочисто поклали квіти до меморіальної дошки Степану Ленкавському, яку ще декілька років тому свободівці встановили на будинку, в якому проживала родина Ленкавського.

                                                           Прес-служба Надвірнянської РО ВО «Свобода»

Категорія: Новини | Переглядів: 1461 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
10:50
 
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0