Вівторок, 30.04.2024, 06:47




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2010 » Лютий » 12 » Отар Довченко: Великий, могучій регіональний
14:57
Отар Довченко: Великий, могучій регіональний

Спробуймо розібратись із ініціативами Партії регіонів щодо російської мови. Відразу прошу утриматись від противсіхо-срачу в коментах: на нерідних чекає бан, на рідних і близьких – нічого, але я сподіваюсь на вашу нормальність. Писатиму досить банальні й несвіжі речі. Отже:

Що вони збираються зробити: Замість внесення змін до Конституції, на яке ПР фізично неспроможна, ухвалити законопроекти які розширять сфери і можливості застосування російської в освіті, судочинстві, ЗМІ.

Навіщо це їм: Хочуть формально виконати передвиборну обіцянку щодо узаконення російської мови, водночас не надавши їй статусу державної, аби в майбутньому мати можливість користуватись мовною заманухою у виборчих кампаніях. Також є інформація, що в середовищі регіоналів, принаймні, є думки про те, що партія таким чином «виховуватиме собі виборців».

Що конкретно збираються міняти: Щодо освіти: «Законопроект передбачає наділення обласних рад, Київської і Севастопольської міських рад правом давати дозвіл за заявою батьків на навчання у школах основним предметам російською мовою з обов’язковим вивченням державної мови… Університети передати місцевим радам, і щоб дитина, яка закінчила школу російською мовою, отримувала нею вищу освіту».

Щодо судочинства – просто дозволять проводити його російською (на практиці це дозволено і зараз; як, до речі, і вища освіта значною мірою неофіційно російськомовна). Щодо ЗМІ – поки що не кажуть, підозрюю, що це може бути скасування або радикальне зменшення мовних квот, а також видалення ненависної рекламістам норми «мовою реклами є українська» з закону «про рекламу».

Коли: «У березні-квітні, щоб устигнути до нового навчального року». На практиці все залежить від того, коли і якою буде коаліція. У разі, якщо розпуску ВР і перевиборів не буде, а коаліція складеться за участю НУНС, питанням мови радо поступляться задля чергової «національної єдності».

Що це значить: Фактично наслідок буде лише один – припинення або суттєве уповільнення процесу проникнення української мови в інформаційний і життєвий простір російськомовної частини України.

Ніякої «українізації», звісно, на цих теренах не відбувається, ні насильницької, ні будь-якої іншої. Ба більше, ситуація з українською мовою на побутово-соціальному рівні значно погіршилась. За останні 6 років завдяки ігрищам наших шановних політиків (з усіх головних таборів) мова перетворилась на чіткий політичний ідентифікатор. Якщо 10 років тому україномовну людину на Сході сприймали як дивака чи селюка, то зараз – як ворога. Восени мав нагоду пересвідчитись на власній шкурі: протягом двох днів перебування в Харкові ми з дружиною були двічі жорстко обгавканий аборигенами, які чули з наших уст українську. Це більше, ніж за всі роки мого україномовного життя в Дніпропетровську. Інакше кажучи, бути україномовним у «блакитній» частині стало важче, хоча оволодіти мовою - легше. 

Українізаційний потенціал освіти сильно перебільшений: експрес-опитування свідчить, що в сучасній молодшій школі навіть у двомовному Києві є класи, де українською не говорить жодна дитина. Але, принаймні, абсолютна більшість дітей у регіонах, де раніше можна було навіть не розуміти української, тепер вимушено володіє нею на порівняно пристойному рівні. З реалізацією плану ПР цьому незабаром прийде кінець – українська перетвориться на один із необов’язкових предметів, який можна поверхово засвоїти й відразу забути, як гуманітарії забувають шкільну фізику чи хімію. Таким чином у перспективі це веде нас до ще більшої ізоляції «блакитної» частини України, і не тільки її – не забуваймо, що російськомовне населення становить абсолютну чи відносну більшість у великих містах більшої частини країни. Нехіть більшості росіян і русифікованих малоросів до вивчення української загальновідома, тож рано чи пізно ми матимемо навіть не квебекську, а казахстанську ситуацію двомовності: частина країни володіє обома мовами, частина лише російською без жодної надії на вивчення іншої, державну мову шанують і захищають на папері, але на практиці ергономічніше й перспективніше бути російськомовним.

Чи можна це зупинити: Бачу кілька варіантів опору, жоден із яких не є стовідсотково певним, але в комплексі вони могли б подіяти. Це парламентський опір (блокування трибуни і т.п.), оскарження в Конституційному Суді, протести на рівні місцевого самоврядування «помаранчевої» частини, а головне – громадянська дія. Якби хоча б кожен сотий із тих, хто не підтримує ухвалення нових законів, опинився в день їх розгляду біля Верховної Ради, регіонали, яким притаманно боятися народного гніву, засцяли б неодмінно. Звісно, це має бути акція суто громадянська, а не під прапорами політичних сил. Під якимось простим, але ефектним гаслом – найкраще було б просто «Ні!», якби воно не нагадувало «хай». 

Судячи з того, що ситуація у ВР непроста, час для самоорганізації та координації є.
Станьмо на захист солов'їної.
Переглядів: 701 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
1 sv_nad (12.02.2010 15:03) [Матеріал]
Дати раду на ті всі гризоти насправді дуже
просто: треба вибирати нормальних
політиків - в загальнонаціональні і в
реґіональні органи влади.
Просто вибирайте політиків і політсили, які
відстоюють ваші інтереси замість того,
щоб потім страйкувати.
:'(

2 Патріот (12.02.2010 15:22) [Матеріал]
Пора просто навчитись робити висновки щодо політиків.
Наприклад, Ющенко зрадив - більше за нього не голосувати,
Юлька - довела Україну до кризи - більше за неї не голосувати,
Яник - платить гроші за ваші голоси, а потім обкрадає через тарифи і ціни - більше за нього не голосувати
І все, проблема вирішена, от тільки перед виборами, знову спокусливі обіцянки, знову хтось комусь не давав працювати, і люди знову вірять, а потім знову плачуть, що погано жити.
Люди, проведіть люстрацію влади у своїх головах, і голосуйте за ідеологічні політичні сили, просто дайте їм шанс

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
06:47
 
Календар
«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0