Вівторок, 30.04.2024, 04:25




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2010 » Лютий » 26 » ВО Свобода готується до 80-х роковин польського терору проти українців
09:37
ВО Свобода готується до 80-х роковин польського терору проти українців

Всеукраїнське об’єднання "Свобода" готується до вшанування жертв польського терору 1930 року. Про це повідомив на прес-конференції член комітету Львівської обласної організації ВО "Свобода", історик Андрій Холявка.


Андрій Холявка, зокрема, зазначив: "У вересні цього року виповнюється 80 років від початку так званої пацифікації – масових репресій уряду Польщі щодо українського населення. Ми не можемо собі дозволити забути хоч щось про ті події 80-тирічної давності. Та бачимо, що українську історію намагаються писати не тільки у Москві, а ще й у Варшаві. На жаль, зараз ми стикаємося зі спробою частини польського політикуму знову оживити давні антиукраїнські упередження і стереотипи. Бачимо спроби оживити стародавні криваві міфи, приписати українцям особливу схильність до жорстокості і терору. Дуже часто такими засобами, створюючи міфи щодо українців, намагаються виправдати власний терор. Коли наші сусіди намагаються висунути нам якісь звинувачення, ми маємо що відповісти. Ми не дозволимо кинути тінь на український національно-визвольний рух, звідки б такі спроби не йшли".


Андрій Холявка представив журналістам книгу "На вічну ганьбу Польщі, твердині варварства в Європі", видану ОУН у 1931 році. У виданні зібрано свідчення очевидців, лікарські висновки та документи зі світлинами, ЯКІ підтверджують факти насильницького придушення українського національного руху, випадки брутальності, насильства, погромів, убивств під час спланованої і здійсненої польською державою пацифікації. Також у книзі перелічено населені пункти та імена українців, загиблих від рук польської окупаційної влади. За словами Андрія Холявки, цю книгу ВО "Свобода" планує перевидати у квітні цього року накладом 5 тисяч примірників.


Довідка. Восени 1930 року уряд Польщі провів щодо українського населення Галичини масові репресії, які отримали офіційну назву пацифікація. Рішення про пацифікацію прийняв глава режиму санації маршал Ю. Пілсудський, який у серпні 1930 очолив польський уряд. Репресивні заходи тривали до кінця листопада 1930 року. Під час пацифікації проведено численні арешти активістів українських організацій та установ. Звичайним явищем стали фізичні розправи і знущання над місцевими українськими селянами, учителями, священиками. У січні 1932 року на спеціальному засіданні Ради ліги націй винесено рішення, яке засудило дії польського уряду щодо українського населення. Одним з головних наслідків пацифікації стало зростання серед українців національної свідомості.

Переглядів: 760 | Додав: Патріот | Теги: польський терор в Україні, ВО Свобода | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Беркут (27.02.2010 13:19) [Матеріал]
Поляки то саме,що москалі.Одинакова нечисть.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
04:25
 
Календар
«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0