П'ятниця, 03.05.2024, 08:12




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2012 » Січень » 9 » На Різдво Надвірнянські свободівці вшанували вояків сотні «Чайки», загиблих біля с.Верхній Майдан
00:04
На Різдво Надвірнянські свободівці вшанували вояків сотні «Чайки», загиблих біля с.Верхній Майдан


8 січня 2012 року в с.Верхній Майдан націоналістами Надвірнянської районної організації «Свобода» було організовано вшанування пам’яті загиблих вояків Української повстанської армії сотні «Чайки». Ми не організовували грандіозних віче, а просто прийшли віддати шану воякам УПА. На околиці села, під лісом  на місці бою повстанців з НКВДистами, біля насипаної вдячними односельчанами символічної могили та збудованої каплички, схилили голови свободівці, підтримуючи християнську традицію вшанування пам’яті жертовності наших Героїв.

 

Зі спогадів  очевидців:  «7 січня 1945 року, на Різдво, сотня «Чайки» перейшла в с. Верхній Майдан, де ще застали курінь «Іскри». Він знявся з постою і пішов у бік с. Парища, а його сотня залишилася в селі. Десь о третій годині дня напали більшовики на село. Почався бій, сили чекістів переважали. Намагаючись прорвати кільце оточення і не наражати жителів села на  смертельну небезпеку, повстанці почали прориватися до лісу, де натрапили на велику засідку. Вони практично всі загинули в нерівному бою, 70-80 чоловік, ніхто не міг точно порахувати загиблих. У цьому бою загинули сотенний «Чайка», чотовий «Місько».

Ті повстанці, які відступали до села, чудом уціліли.

Краснецькі, парищанські, ланчинські люди забрали своїх повстанців, інших поховали в селі у спільній могилі у Верхньому Майдані, всього 48 чоловік.

Курінний «Іскра» поклявся відомстити за смерть друга «Чайки». Через два тижні він заманив більшовиків. Повстанці вбили їхнього командира, спалили танкетку, знищили близько 50 совітів.»

             

Виступаючи перед присутніми голова Надвірнянської РО ВО «Свобода» Михайло Іваночко  наголосив - «Верхньомайданський бій - це пам’ять для нас усіх. Ми повинні пам’ятати та брати з них приклад, виховували на таких сторінках нашої історії підростаюче покоління, покоління, яким будувати і примножувати славу України. Ці молоді хлопці, що свідомо йшли на смерть заради України, прийняли її в час великого свята Різдва Христового. Увірвалася їхня різдвяна коляда кулею непроханого «визволителя». Та славні наші Герої протистояти «совітам» ще десятки років після цього бою, нищачи  їх сотнями і тисячами.»

 

В честь Героїв свободівці виконали різдвяні колядки, звеселяючи їхні безсмертні душі.

 

Прапороносною жовто-блакитною та червоночорною ходою прийшли свободівці через село від місця бою до цвинтаря, де покояться полеглі бійці.

 

До могили повстанців свободівці поклали вінки, запалили свічки та виконали український Славень – Гімн України.

 

Ці поминальні заходи для нас всіх як зцілення нашої свідомості, нашого національного відродження. Це ще одна краплина до нашої української національної ріки, яка щораз наповнюється все більше і більше. І вона повинна потекти по всій Україні і зробити її сильною і величною. Тільки через відродження української національної ідентичності та самоповаги постане Велика Україна.

Слава Україні!

Прес-служба Надвірнянської РО ВО «Свобода»

Категорія: Новини | Переглядів: 969 | Додав: sv_nad | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 Беркут (09.01.2012 10:53) [Матеріал]
Єдина сила та надія українців це ВО "Свобода". Товариство, приєднуйтись до Свободи та разом викиньмо цю промосковську сволоту з України.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
08:12
 
Календар
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0