Неділя, 05.05.2024, 10:58




Сайт Українських Націоналістів
ГоловнаМій профільВихід
· RSS
Категорії розділу

Новини [1252]
Анонси [39]
Відео [40]
Заяви [31]
Дописи [156]
Звернення [57]
Цей день в історії [51]

Наша газета

Наше радіо

Голос Свободи

Статутні документи

Статут ВО "Свобода"

Програма захисту українців

Національна конституція (проект ВО "Свобода")

Програма ВО "Свобода"

Реклама


Відео онлайн

Сторінки історії

Фотоальбом

Історичні фото

Патріотичні зображення

Фото ВО Свобода

 
Головна » 2010 » Квітень » 1 » Верховна Рада пропонує місцеві вибори через рік
15:26
Верховна Рада пропонує місцеві вибори через рік

Парламентарі проголосували за те, щоб направити до Конституційного Суду законопроект про внесення змін до Конституції, які мають встановити єдиний 5-річний термін повноважень усіх виборних органів місцевої влади.

Ідеться про визначення 5-річного терміну повноважень депутатів Верховної Ради Криму та місцевих рад усіх рівнів, а також збільшення до 5 років терміну повноважень сільських, селищних і міських голів (нині він становить 4 роки).

Законопроект також пропонує проводити всі ці вибори одночасно і визначити дату найближчих таких чергових виборів на 27 березня 2011 року.

При цьому такі зміни мають стосуватися вже тих рад і голів, які були обрані на попередніх чергових виборах 26 березня 2006 року чи позачергових виборах пізніше від того терміну.

Верховна Рада просить Конституційний Суд розглянути цей законопроект як невідкладний і подати висновок про його відповідність Конституції до 17 червня цього року.

За це проголосував 401 депутат.

Парламент вніс цей законопроект до порядку денного нинішньої, шостої сесії. Крім того, його вирішили відразу внести й до порядку денного наступної, сьомої сесії парламенту, щоб Верховна Рада могла ухвалити його остаточно в разі позитивного висновку Конституційного Суду.

2004 року Верховна Рада внесла зміни до Конституції, якими, зокрема, в частині першій статті 141 Основного Закону було встановлено, що депутати сільської, селищної, міської, районної, обласної ради обираються терміном на п’ять років, а не на чотири, як було доти.

При цьому залишилася незмінною частина друга статті 141 Конституції, що сільські, селищні та міські голови обираються територіальними громадами терміном на чотири роки.

У той же час термін повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, який становить п’ять років, Конституція України взагалі не визначала.

Як мовиться в пояснювальній записці до нового законопроекту, «така відмінність у строках повноважень представницького органу Автономної Республіки Крим, місцевих рад та голів територіальних громад не узгоджується з логікою Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» і може призвести до розбалансування роботи всіх органів місцевого самоврядування».

«Крім цього, проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад неодночасно з виборами сільських селищних міських голів призведе до значного збільшення видатків з Державного бюджету України», – додали автори законопроекту.

У лютому цього року Верховна Рада скасувала раніше встановлену дату чергових виборів до органів місцевого самоврядування – депутатів місцевих рад та сільських, селищних і міських голів, – призначену було на 30 травня цього ж року.

За нині чинним законодавством, згадані зміни до Конституції 2004 року не стосуються рад, обраних на виборах 26 березня 2006 року ще на 4-річний термін повноважень, який закінчився в кінці березня цього року.

Відтак деякі юристи вважають, що ці органи місцевого самоврядування вже втратили свою легітимність. Інші ж висловлюють думку, що ці органи залишаються легітимними й надалі, аж до обрання нового їхнього складу, коли б це не сталося.


Переглядів: 654 | Додав: Патріот | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Наша адреса
м.Надвірна
вул.Чорновола, 8
ТЦ "СТАРИЙ ПОБУТ"
офіс №37 (3-й поверх)

ВО Свобода


Олег Тягнибок


Ми у facebook


Батальйон "СІЧ"

Приєднуйся

Чат
10:58
 
Календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Патріотична поезія

(Ігор Калиниченко)

 
Наша кнопка

Код кнопки:

<A href="//svoboda-vo.at.ua" target="_blank"><img src="//svoboda-vo.at.ua/Logo/Baner_2.gif" border="0" alt="" />


 
Скачати книги

Скачати mp3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0